foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Intervjui

Raša Popov: Orfelin našeg doba

 

Razgovor vodio: Marko Vranješ 

Rođen je na severu Banata, u malom po guskama poznatom selu, Mokrinu. Raša Popov sada hrabro gazi 78. godinu svoga bogatog života u urbanoj beogradskoj četvrti Palilula. Mnoge generacije rasle su i obrazovale su se uz njegove kreativne ideje i zanimjlive pronalaske. Po sopstvenom svedočenju za njegov život važni su: mokrinski mlinovi i crkva, bečkerečki Begej između dva mosta i kuća u Maršala Tita 31 u Zrenjaninu, novosadski Bećar-štrand i Đačko igralište. Razume se, ne jedino to.

Opširnije: Raša Popov: Orfelin našeg doba

Ištvan B. Foki: Dete ne voli da ga lažuRazgovor vodila: Maja Momčilović
Tekst uredila: Dragana Božović

Ištvan B. Foki jedan je od autora koji je svojim mnogobrojnim novinarskim i književnim radovima doprineo medijima za decu. U svom bogatom novinarskom iskustvu imao je priliku da radi i sa decom i sa odraslima, ali se uvek vraćao deci za koju piše i sada kada je u penziji. Foki je metaforično istakao da svaki novinar u radu sa decom mora da ima na umu da „ukoliko želimo da razumemo potrebe deteta, ne smemo mu pružati mikrofon sa visine, već moramo čučnuti!“ Ono na čemu insistira i čime ostavlja utisak na ljude oko njega jesu izrazito veseo duh, elokventnost, strpljenje i „nikad prevaziđen dečiji  duh.“

Opširnije: Ištvan B. Foki: Dete ne voli da ga lažu

Vera Zamurović: Zdravo devojčice, zdravo dečaci


Sećanje na rad u Radio Novom Sadu  

Zabeleženo u februaru 2008.

Posle duže pauze Radio Novi Sad je 1970. ponovo stavio na program emisije za decu. Počeli smo skromno sa pet minuta svakoga jutra. Emisija se zvala "Zdravo devojčice – zdravo dečaci". Da do toga dođe zalagao se tadašnji urednik srpskog programa Svetislav Ruškuc, poznati pisac dečijih Radiodrama. On je dao i naslov toj prvoj emisiji.

Kada sam dobila tih 5 minuta koje treba ispuniti, odjednom sam se uplašila. Sta sada? Počela sam da prepričavam školske dogodovštine, dečije duhovitosti koje je razdvajala dečija muzika. Prošla je prva nedelja, urednik Ruškuc je samo ćutao. Znala sam šta to znači. Nisam na dobrom putu. Tada sam pomislila sigurno deca bolje znaju šta ona žele da čuju. Uzela sam magnetofon i pošla među decu.

Opširnije: Vera Zamurović: Zdravo devojčice, zdravo dečaci

Miroslav Girić: Nas je zanimao suprotan pravac

Razgovor vodila: Stanislava Zarić
Tekst uredila: Kristina Munjin

Miroslav Girić rođen je 1958. godine u Kikindi. Diplomirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režijom se bavio u pozorištima u Beogradu, Kikindi, Leskovcu i Novom Kneževcu. Pored režije u okviru pozorišta, bavio se i televizijskom režijom. Veliki broj emisija na Televiziji Novi Sad je režirao u okviru  Trećeg programa, NS Plusa i Redakcije kulturno-umetničkog programa.

Opširnije: Miroslav Girić: Nas je zanimao suprotan pravac

Ljubivoje Ršumović: Deca su narod posebanRazgovor vodila: Ivana Srdanov
Tekst turedila: Darjana Pelemiš

”Jedan ciklus poezije za decu - od Zmaja do Ršumovića - završen je, i to slavno. Novi počinje od Ršumovića, a završiće se pesnicima koji još nisu rođeni“, napisao je Duško Radović u Antologiji srpske poezije za decu. Uz stvaralaštvo Ljubivoja Ršumovića rasle su generacije klinaca i klinceza, učeći se životnoj mudrosti kroz pesmu i šalu. Njegove pesme ušle su u udžbenike. Njegove priče, fazone i fore zavolela su mnoga deca,  jer ih brani, jer ih voli, jer nije zaboravio kako je to biti dete. Nakon više od pola veka rada, Ršumović iza sebe ima: 68 objavljenih knjiga, čak 15 hiljada pesama (od kojih su između tri i četiri hiljade objavljene u knjigama)… Snimljeno je preko 600 televizijskih emisija koje je on režirao i za koje je pisao scenario. Pored svega toga, Ršumoviću se pridaje titula najvećeg srpskog borca za dečija prava.

Opširnije: Ljubivoje Ršumović: Deca su narod poseban