foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Eva Bokan Nađ: Od mog tela do mojih pravaRazgovor vodila: Bojana Milutinović
Tekst uredio: Stevan Ilić

Eva Bokan Nađ završila je krajem osamdesetih godina Filozofski fakutet u Novom Sadu, Odsek za srpskohrvatski jezik i književnost. Nakon završenog fakuleteta obrela se na TV Novi Sad. Godinu dana radila je u informativnom programu, a posle toga je prešla u redakciju školskog programa, u kojem je i ostala narednih desetak godina. Radila je vrlo zapaženu emisiju “Moje telo i ja“, a kasnije seriju emisija o pozorištu i granama unutar pozorišta kao što su balet, drama, opera, a zatim seriju emisija o dečijim pravima „Bukvar dečijih prava“. Krajem devedestih godina odlazi sa TV NS i osniva porodičnu firmu „Vojvođanska stvaštara“, koja se bavi oglasima. Od samog osnivanja redakcije školskog programa na TV Novi Sad,  Eva Bokan Nađ ostala je narednih desetak godina. Radila je serijale vrlo zapaženih emisija posvećene deci. “Moje telo i ja”, “Bukvar dečijih prava” samo su neke od njih.  O tome koliko ju je ispunjavao i otkud uopšte interesovanje za rad sa decom, kao i koliko su deca zahvalna za saradnju samo su neka od pitanja na koja odgovara jedna od retkih novinarki koja se bavila novinarstvom za decu.
Kada ste počeli da radite u dečijim medijima?
- Nakon što sam diplomirala Jugoslovensku književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu,  nisam se peterano ni trudila da nađem posao u struci, već sam se našla na TV NS u informativnom programu. Ubrzo od mog dolaska formirana je redakcija školskog programa u okviru dokumentarnog i obrazovnog programa. Tako TV NS i počinje da emituje program namenjen deci od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Nas nekoliko bilo je u školskom programu i imali smo podeljene oblasti. Mene su zanimali problemi vezani za ozdrastanje i školstvo. Emisije su uvek bile edukativnog i obrazovnog  karaktera. Mnoge od tih emisija završile su i u školskim arhivama zbog tema kojima su se bavile a i danas su aktuelne.

Koje su to emisije bile?
- Jedna od njih bila je emisija „Moje telo i ja” koja se bavila razvojnom tematikom.U prvom delu emisije obuhvaćen je fizički, a u drugom delu bilo je više reči o  mentalnom razvoju dece. Neke od tih emisija i danas se prikazuju na RTV Vojvodine.

Da li su deca ušestvovala u pripremanju tih emisija?
- S obzirom na to da su emisije i bile namenjene deci, ona su ih u velikoj meri i kreirala, i meni je uvek bilo važno da se i oni čuju. Smatram da onaj kome je i cela emisija namenjena ima mnogo bolju interakciju sa onim ko to gleda.

Da li je bilo teško pripremati se za te emisije?
- Nisam to doživljavala teško i uvek mi je bilo zanimljivo. Volela sam to da radim. Pošto su to retko bile pojedinačne emisije, obično sam onda osmišljavala cele serije, a tome je uvek prethodio iscrpan istraživački rad. Na primer, na kraju svake godine davali smo predloge šta bismo radili u narednoj godini, neki predlozi su odbijani, a za one koji su odobravani imala sam nekoliko meseci da se temeljno pripremim. Rad sa decom nije lak, jer nikad ne znaš kakav odgovor možeš da dobiješ.

Da li je postojala povratna informacija od dece?
- Kad radiš sa decom, ništa ne možeš do detalja da isplaniraš. U isto vreme oni su dragoceni kao sagovornici zbog svoje spontanosti. Često dobiješ odgovor koji nikada nisi mogao da očekuješ da ćeš dobiti, i zbog toga se cela dimenzija i ugao posmatranja priče promene. Ukoliko imaš dobru komunikaciju sa njima, možeš da doživiš zaista lepe trenutke i što je najvažnije da dobiješ odličan materijal.

Zašto ste prestali sa radom na televiziji?
- Promenile su se mnoge stvari i oklonosti i u mom privatnom životu kao i na televiziji, pa sam prestala sa radom. Ipak, to ne znači da se ne bih vratila opet.