foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Deca i mobilni telefoni

Autor: Sonja Filipović 

Seminarski rad

Sažetak: Cilj ovog rada jeste da se objasni zbog čega je dobro da deca imaju mobilni telefon, ali isto tako, ukoliko nemaju potrebu da ga koriste da to i ne čine, jer se poslednjih godina dosta govori o njegovom štetnom uticaju. Da li je posedovanje mobilnog telefona stvar prestiža ili potreba? Šta je nomofobija? Pored ovoga, analizirala sam i rezultate anketa koju su sproveli studenti žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, između ostalog i na teme "Da li deca imaju mobilni telefon i šta najviše koriste na njemu".

Ključne reči: deca, mobilni telefon, budućnost, analiza, nomofobija.

Uvod

Danas je dogovaranje o tome ko će otići po dete u školu, ili ko će ih odvesti na fudbal maltene nezamislivo bez mobilnog telefona, a da se ne priča o proveravanju da li su deca stigla kući posle škole. Pitanje da li su mobilni telefoni dobri za decu još uvek se postavlja, a posebno koji je uzrast odgovarajući za prvi mobilni telefon. 

Razlozi kupovine mobilnih telefona za decu, razlikuju se od porodice do porodice. Neke porodice imaju zaista mnogo aktivnosti i porodični život je gotovo nezamisliv bez mobilnog telefona. Kada svi imaju različite obaveze, ili kada jedan od roditelja često putuje, oni takođe mogu da budu veliko olakšanje. Ako deca ostaju duže u školi ili imaju neku neplaniranu vannastavnu aktivnost, jedan kratak poziv može da oslobodi roditelj brige – iz svega toga sasvim je jasno da mobilni telefon mnogostruko olakšava potrebu da se komunicira sa porodicom, ali kao i uz svaku drugu „privilegiju“ za decu i njega prate određena pravila.

Prošlost i budućnost

Prošlost

Danas je svako stručnjak za mobilne telefone. Na kraju krajeva svi ih imaju i retko ko uopšte može zamisliti život bez mobilnog. Smatra se da je broj mobilnih telefona koji su u upotrebi u svetu odavno prešao dve milijarde.
Prvi mobilni telefon napravljen je 1983. godine. U to doba je čak i korišćen, ali nije bio jako praktičan. Razlog njegovoj nepraktičnosti je bila njegova veličina, zbog toga je i dobio naziv cigla. Za potpunu mobilnost trebalo je imati ruksak samo za telefon.

Ovaj telefon se gotovo po svim parametrima razlikuje od telefona kakvi se danas koriste. Vreme razgovora trajalo je jedan sat, dok je u standby-ju baterija trajala osam sati.

Budućnost

U Las Vegasu se u januaru svake godine održava najveći sajam elektronike na svetu. Na njegovom redovnom godišnjem, ali ovog puta i poslednjem govoru na ovom sajmu, osnivač Microsofta Bil Gejts nagađao je o budućnosti tehnologije tokom iduće decenije. Gejts je tada pokazao publici Microsoftov nanoviji “mobilni navigator” s telefonom koji može prepoznati ljude i mesta: - Na primer, dok šetam naokolo, vidim razne ljude i prizore. Kad pogledam prema vama, ovaj me uređaj upozorava da mi dugujete novac! Ukoliko usmerim spravu prema ovom pozorištu, uskoro ću znati šta je na repertoaru ili možda čak koje su ulaznice još na raspolaganju?

Danas je samo u SAD više od 100 miliona mobilnih telefona, dok je londonski list Gardijan objavio najnovije rezultate istraživanja prema kojima u Velikoj Britaniji četvrtina dece uzrasta između sedam i deset godina ima mobilni telefon, što je dvostruko više nego 2001. godine. To je bez sumnje jedan od najupešnijih i brzo rastućih poslova u istoriji čovečanstva.

Teorijski okvir

Mobilni telefon je za decu često broj jedan na spisku želja za poklon za rođendan ili neku drugu priliku. Pritisak okoline ili vršnjaka svakako utiče na dečiju želju da poseduju tu spravicu, ali i roditelji su takođe svesni pozitivnih strana korišćenja telefona u svakodnevnom životu.

Ukoliko postoji potreba, bilo bi dobro da se detetu omogući posedovanje mobilnog telefona ili da mu se pozajmi roditeljev, kada je to potrebno. Međutim, razlog kupovine telefona ne sme biti to što ga „ostala deca već imaju“.

Pre samo desetak godina, vođenje računa o tome šta deca rade je podrazumevalo da roditelji pre nego što ih puste negde, pričaju sa njima o tome gde idu, sa kim i kada će se vratiti. Danas, međutim, roditelji imaju sasvim novu taktiku za dobijanje ovih informacija- mobilne telefone. U nekim porodicama, korišćenje ove alatke funkcioniše odlično, posebno ako se postave jasna pravila i očekivanja od telefona, dok druge porodice smatraju da telefoni nisu pravi način za praćenje šta deca rade.

Korisne strane

Danas mnoga deca imaju mobilne telefone i rado ih koriste. Ono čega se mali broj ljudi seti jeste da neke od mogućnosti mobilnih telefona mogu da im pomognu u učenju i u izvršavanju obaveza za školu - eto još jedne koristi od mobilnih mezimaca.
To su: alarm i kalendar, snimanje glasa, internet i snimanje slika.

Štetne strane

Deca su danas velikim brojem reklama podstaknuta na korišćenje mobilnih spravica. Mobilni se u Americi čak reklamira sa malim detetom koji se smejulji, držeši ga u naručju. Deca se mame bojama, muzkom, igricama…

Deca su postala toliko opsednuta mobilnim aparatima, da čak i spavaju sa njima, slušajući muziku u krevetu. Dok šetaju ulicom telefon ne ispuštaju iz ruke, dok iz njega trešti muzika. Roditelji više puta dnevno zovu decu, pa čak i kada se igraju ispred zgrade i mogu ih dozvati preko terase. Ali to više nije u modi- i dozivanje, i grdnju dece preko prozora više ne možemo čuti. Kumulativno dejstvo mikrotalasa, posle pet i deset godina korišćenja mobilnog telefona ima svoje već vidljive posledice- brojna su oštećenja nervnih ćelija, izražene su mentalne nesposobnosti adolescenata i drastično povećan broj tumora mozga.

Mobilni telefon ne bi trebalo davati detetu pre navršene osme godine zbog nerazvijenosti dečijih organa i povećanog rizika od tumora uha i mozga, što je potvrdio i Nacionalni odbor za radiološku zaštitu (NRPB) Amerike. Još uvek nema dokaza da mobilni telefoni ovakav uticaj imaju i na odrasle, ali oni za decu predstavljaju opasnost. Iz ovog razloga, posebno bebama i maloj deci, treba zabranjivati da uključen mobilni telefon koriste kao igračku.Štetan uticaj se može izbeći korišćenjem telefona najviše dva minuta nedeljno.

Iako postojeće epidemiološke studije ne mogu sa sigurnošću da potvrde da li upotreba mobilnih povećava rizik od raka i drugih bolesti, ne treba se prepuštati slučaju. Utoliko više, jer su te iste studije usaglašene po pitanju tvrdnje da elektromagnetni talasi iz mobilnih telefona probijaju u ljudsko telo, posebno u mozak. Najugroženiji su najmlađi!

Poslednje studije koje su u svetu urađene na temu zračenja mobilnih telefona, pokazale su da na vremenskom planu od 10 godina, koliko se masovno upotrebljavaju mobilni telefoni, postoji veza između određenih benignih tumora ili kancera mozga, na strani na kojoj je uređaj korišćen.

Spomenula bih samo nekoliko podataka o štetnosti ove male spravice: talasi iz mobilnog telefona slabe dečiji sluh, mobilni telefoni slabe vid, mobilni telefoni oštećuju mozak i mikrotalasi visoko povećavaju rizik od nastanka kancera.

Analiza rezultata

Istraživanja koja su sproveli studenti žurnalistike Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, pokazuju da, od 401 ispitanog deteta, uzrasta od 10 do 12 godina, 86% njih poseduje mobilni telefon i da je nešto više od trećine zavisno od ove spravice. Dakle, može se reći da je mobilni telefon postao sastavni deo života velikog broja dece.

Broj Procenat (%)

Ispitanici koji poseduju telefon 345 86,03
Ispitanici koji ne poseduju telefon 56 13,97
Prema ovoj analizi, deca najviše koriste telefon za slušanje i snimanje muzike, njih 23%, što je i očekivano, jer 40% ispitane dece ne poseduje MP3 plejer. Na drugom mestu su SMS poruke (22%). Kako su one pune različitih skraćenica i smajlića, roditelji i kada imaju priliku da ih pročitaju, ne razumeju o čemu se radi. Dok je na trećem mestu takođe veoma “popularna” usluga- pozivi, gde od 401 ispitanog deteta, njih 21% svakodnevno koristi ovu uslugu na svom mobilnom aparatu.
Usluge korišćene na mobilnom telefonu Broj Procenat (%)
Poruke 254 21,86
Pozivi 243 20,91
Internet 98 8,43
Kamera i foto-aparat 203 17,47
Muzika 265 22,81
Nešto dr 99 8,52

Na osnovu obrađenih podataka o tome koje opcije na mobilnom telefonu deca najviše koriste, pored gore navedenih, može se reći da se telefon koristi kao multifunkcionalno multimedijalno sredstvo: 23% školaraca koristi telefon za slušanje i snimanje muzike, 17% za snimanje i fotografisanje, 9% koriste na druge usluge kao što su infrared i Bluetooth za prebacivanje podataka i vezu sa računarom, igra igrice na telefonu, a 8% ide na internet sa mobilnog telefona.

Najveći broj mladih šalje 10 sms poruka dnevno i troši oko 500 dinara mesečno na mobilni telefon. Mobilni telefon je jedna od tri stvari na koje mladi najviše troše novac.

Naredni grafik nam pokazuje da od ukupnog broja ispitanih učenika, njih 51% koji su iz okoline Novog Sada ili drugih mesta imaju mobilni telefon, dok 49% dece iz Novog Sada poseduju ovaj aparat.

Ukupan broj ispitanika Procenat (%)

Iz Novog Sada 196 48,63
Iz okoline 205 51,37

Pol Broj Procenat (%) Poseduje Mobilni telefon Procenat (%) Živi u Novom Sadu Procenat (%)

Muški 206 51,37 177 85,92 100 48,54
Ženski 195 48,63 168 86,15 95 48,72

Od ukupnog broja obrađenih anketnih listića 51,37% čine dečaci, a 48,63% devojčice. Od ovog broja dečaka njih 177 ima mobilni, a kada su devojčice u pitanju 168.

Kada je o Novom Sadu reč, tu je gotovo identičan broj kada su u pitanju devojčice i dečaci koji poseduju mobilni telefon, oko 48%. Dakle, zaključak je da manje od polovine ispitanih novosadskih učenika nema mobilni telefon, a uzrasta je između 10 i 12 godina.

Prema istraživanjima Pev Research Center Internet i American Life Project, većina dece u Americi, svoj prvi mobilni telefon dobija kada navrši 12 ili 13 godina. Statistika ovih agencija pokazuje da je 23% dece svoj prvi mobilni telefon dobilo sa 12 godina, još 23% dece sa 13 godina, dok je samo 3% dece dobilo mobilni telefon pre 10. rođendana. U 10. godini telefon je dobilo 6%, a 11. godini njih 11%. Samo 1% tinejdžera svoj prvi mobilni telefon je dobilo sa 17 godina.

Ovi podaci se odnose na period počev od 2005. do danas. Vremena se i tamo menjaju te se starosna granica za kupovinu mobilnog telefona smanjuje. Agencije pretpostavljaju da će uzorak dobijen 2015. godine u mnogome biti različit od sadašnjeg i da će se starosna granica pomeriti na niži broj godina.

Oko 25% tinejdžera u svetu nema mobilni telefon.

Stvar prestiža ili potrebe

Posedovanje mobilnih telefona više nema samo praktičnu svrhu nego je postalo stvar prestiža. Tu leži i najveća opasnost, jer mališani koji svoju komunikaciju svedu samo na kucanje SMS-a i razgovor telefonom, rizikuju da odrastu u nesigurne ljude.
Mobilni telefon i jeste do pre nekoliko godina bio stvar prestiža i luksuza, ali ga nije svako mogao imati, ali zato danas postoji veoma mali broj ljudi koji ne poseduje makar jedan mobilni telefon. Kako je ovaj uredjaj postao sastavni deo našeg svakodnevnog života, prirodno je da se nameće i potreba kako da se kao vlasnici mobilnog telefona ponašamo u odredjenim životnim situacijama.

Pomodarstvo ili stvar potrebe može da se ogleda i u činjenici Crnogorci su oborili svetski rekord u broju mobilnih telefona koje poseduju. Zvanični statistički podaci govore da svaki građanin Crne Gore ima najmanje po dva mobilna telefona što, s obzirom na broj stanovnika, čini neverovatnu cifru od 1.110.000 korisnika.

Nomofobija - strah od gubitka mobilnog telefona

Kao da stres modernog života nije dovoljan, novim poremećajima i bolestima pridružio se još jedan strah kojeg su naučnici nazvali nomofobija, a dolazi od izraza “ no mobile” što znači bez mobilnog telefona. Od ove nove fobije pate milioni ljudi širom sveta. A blaži oblici zahvataju čak 53 % populacije koja koristi mobilne telefone, tvrde naučnici.

Ljudi su postali toliko zavisni od mobilnih telefona, da ih samo činjenica da im je baterija prazna ili da su ostali bez kredita užasno frustrira i drastično podiže nivo stresa.

Zaključak

Verovatno će se još dugo postavljati pitanje kada je dete spremno za mobilni telefon.

Teško je dati pouzdan odgovor kada je dete spremno za odgovornost da koristi mobilni telefon. Oni su danas postali toliko normalni u svakodnevnom životu da se zaboravlja da to nisu samo moderni tehnički aparati, već podrazumevaju određene mesečne troškove. Ukoliko roditelji razmišljaju da detetu kupe mobilni telefon, jedna od odrednica je svakako procena da li je ono spremno da prihvati odgovornost da se pridržava dogovorenog limita za mesečni potrošnju. Drugi faktor procene može da bude spremnost deteta da vodi računa o uređaju – neko dete će u petom razredu biti sposobno da vodi računa o telefonu, dok će ga drugo zaboraviti u školi ili džepu farmerki koje ubaci u mašinu za pranje veša, što samo govori o tome da još nije spremno za tu odgovornost.

U čemu je tajna vezanosti savremenog čoveka za mobilni telefon, šta ih čini tako neodoljivim: praktičnost, vizuelni izgled, lakoća komuniciranja, osećaj važnosti ili nešto drugo? U svakom slučaju, fenomen koji se podjednako dobro razvija u poslovno-uslužnom i zabavnom smeru predstavlja vrstu modernog lanca, elektronskog ropstva, koje nam ograničava slobodu, ali svakako, s druge strane, znatno olakšava svakodnevne obaveze.

Da li su danas mobilni telefoni stvar prestiža ili potrebe, nije sigurno,ali je činjenica da su poslednjih godina svakako postali deo svakodnevice ljudi, a u velikom broju i dece.

Literatura:

Hrnjak, Miroslav: Radio-frekvencijsko zračenje od mobilne telefonije i uticaj na čoveka,
Dafna Lemiš: Deca i televizija, Klio Beograd 2008.

Internet:

Kako mobilni telefoni utiču na ljudski organizam: www.zvezdavodilja.com
Mobilni posle dvanaeste: www.superbeba.com
Deca i mobilni telefoni: www.poslovnazena.biz
Mobilni nije za decu mlađu od dvanaest godina: www.blic.rs
Deca i mobilni telefoni: www.najboljamamanasvetu.com
Dete i mobilni telefon: www.svetroditeljstva.com, www.economy.rs
Nomofobija-savremena bolest: www.porodicnilekar.net