foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Milorad i Nađa naši šampioni

Miorad Čavić je najbolji srpski plivač koji je posle 96 godina uspeo da osvoji olimpijsku medalju u plivanju za Srbiju. njegova koleginica Nađa Higl je prošle godine postala evropska rekorderka u disciplini 200 metara prsno na Svetskom prvenstvu u Rimu. 

Milorad Čavić je rođen 31. maja 1984. u američkom gradu Anahajmu u Kaliforniji. Njegova uža familija danas živi u Rumi. Milorad je prvi put došao u Rumu tek kada je imao sedam godina i najviše je voleo da boravi kod ujaka na selu. Voli da sluša tehno i rok muziku, a omiljeni filmovi su mu „Gladijator“, „Lepa sela lepo gore“, i „Profesionalac“. Član je plivačkog kluba „Partizan“, a voli i vatrpolo, odbojku, košarku i fudbal. Kada je u Srbiji, često posećuje košarkaške utakmice „Partizana“, pošto i navija za ovaj klub. Najznačajniji Čavićevi uspesi su srebro na Olimpijadi u Pekingu i svetski rekord uz drugo mesto na svetskom prvenstvu u Rimu 2009. godine, kada mu je Majkl Felps "pobegao" za jednu stotinku.

Na istom prvenstvu, Nađa Higl je uspela da osvoji zlato i postavi evropski rekord. Zanimljivo je da je njen otac istetovirao taj rezultat na glavi posle prvenstva. Nađa je rođena 2. januara 1987. u Pančevu i članica je plivačkog kluba „Tamiš“ iz Pančeva, a trener joj je rođeni brat Sebastijan Higl. Kad je bila dete, Nađa se plašila vode, a zanimao ju je balet. Međutim, pošto je njen tata bio spasilac, insistirao je da ona nauči da pliva i čak je šest puta polagala obuku za plivače. Mnogi se dive njenom uspehu, jer u Srbiji nikada nije imala dobre uslove za treniranje. Dobijala je ponude da pliva za Ameriku i Australiju, ali je odbila. Prvu medalju je osvojila sa 10 godina, a danas ih ima preko 300. Cilj joj je da osvoji zlato na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.