foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Neustrašivi Feliks

 

Feliks Baumgartner je čovek koji je ove godine skočio sa ivice svemira, tačnije sa visine od 39 kilometara iznad naše planete i uspešno se padobranom spustiona tle. Do ove visine Feliks je došao uz pomoć velikog balona i kapsule.

Njegov ukupan let trajao je oko 10 minuta. Prva četiri minuta ovaj padobranac je slobodno padao, obrtao se u svemiru, a nakon toga je otvorio padobran i uspešno sleteo na površinu Zemlje. Razlog zbog kojeg Feliks nije odleteo u svemir jeste uticaj gravitacije. To je sila kojom naša planeta privlači i drži sve materijalne stvari na površini. Kako je gravitacija uspela da prizemlji ovog Austrijanca, tako je uspela da privuče i kapsulu sa balonom iz koje je on iskočio. Nakon toga balon je izduvan i bačen jer više ne može da se koristi. Pre nego što je obukao svoje odelo i kročio u kapsulu, Feliks je crtao da bi se opustio.

Kada je imao pet godina, nacrtao je sebe kako leti zakačen za padobran dok ga porodica čeka na Zemlji. Kao da je znao da će jednog dana postati padobranac i skočiti iz svemira. Pregledajte i vi svoje crteže koje ste nacrtali kada ste bili mali. Možda ste nacrtali upravo ono čime ćete se baviti kada još malo porastete, kada uđete u svet odraslih.