foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Garfild, čudan mačak

Mnogi glavni likovi ili heroji stripova postali su na neki način „poznate ličnosti“. O nekima se kasnije snimao film, a neki su zbog svojih osobina postali idoli. A postoje i oni koje volimo samo zato što su posebni, neverovatni i nemogući. Najbolji primer takvog strip junaka je Garfild.

Garfild je jedan jako čudan mačak. To je najlenji stvor na svetu i verovatno najdeblja mačka koja postoji. Omiljena hrana su mu lazanje, a svakako da i više od lazanji voli da nervira svog vlasnika Džoa Arbakla, koji je i bez problema koje mu pravi Garfild uvek nesrećan i zabrinut. On nema sreće ni na poslu ni u ljubavi i večiti je pesimista. Glavni razlog  zašto ga devojke odbijaju je to što je dosadan i staromodan. Njegova velika ljubav je veterinarka Liz kojoj on stalno vodi Garfilda u nadi da će ona sa njim izaći. A i Garfild ima svoju ljubav koju pokušava da zadivi na sve moguće načine uglavnom tako što nastupa na kućnoj ogradi, ali ona na to ne obraća pažnju. Njeno ime je Arlin i on je najlepša maca u kraju.

Garfild ima još svojih svakodnevnih aktivnosti kojima razveseljava i uvek nasmeje nas čitaoce. Neke od tih stvari su guranje psa Odija sa kuhinjskog stola, grebanje poštara koji je inače njegov najveći neprijatelj, dok ga Odi, pored svega, i dalje voli jer je verovatno najgluplji pas na svetu. Postoji mnogo stvari koje Garfild ne voli. Na primer – ponedeljke, paukove, decu i vagu koja mu se često ruga. Takođe, on je i suviše lenj da bi, kao sve ostale mačke, lovio miševe, pa će najradije pojesti Džonov i Odijev ručak nego svoj. A to su samo neke od osobina koje krase ovog neodoljivog mačka.

Ovog neponovljivog strip junaka stvorio je Džim Dejvis, koji je u liku Garfilda sjedinio osobine ček deset mačaka koje su živele na njegovom imanju, a dodao je i neke karakteristike svog dede Džejmsa Garfilda Dejvisa, po kom je ovaj crtani lik dobio ime. Strip je premijeru doživeo 19. juna 1978. godine i od tada se ovaj dan slavi kao Garfildov rođendan.

Od 2007. godine strip se objavljuje u više od 2500 dnevnih novina i časopisa i trenutno drži Ginisov rekord kao najrasprostranjeniji strip. Garfild je još jedan strip junak koji se pojavljuje i u crtanim filmovima, a takođe  i u kompjuterskim igricama. Garfild je ustvari čovek u telu mačke i u njegovom karakteru mogu da se prepoznaju osobine svakog od nas.  U tome verovatno leži njegov uspeh koji i danas traje.