foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Bajfordovo zlatno doba

Nije tajna da je najbolje dečije emisije na srpskom jeziku stvorio Englez, Džon Timoti Bajford. On je 1971. godine došao u Beograd da bi radio ono što najviše voli i tako su nastale kultne dečije serije „Neven“  i „Poletarc“, kao i  manje poznate, ali ne i manje poučne „Babino unuče“, „Nedeljni zabavnik“ , „ Tragom ptice dodo“, „Pitam se pitam“  i „Otvori prozor“, a bio je i jedan od saradnika na jednoj od emisija za decu kakvih danas više nema - „Plava ptica“. 

Davne 1973. godine uz taktove pesme „Hajde Kato, hajde Zlato“ počelo je emitovanje serije za decu „Neven“. U seriji su glumci recitovali pesme čika Jove Zmaja i davali su korisne savete za, na primer, izradu igračaka. Posebno je zanimljivo za naše vreme da je serija  emitovana u crno-beloj tehnici i da je snimana u Novom Sadu.

Malo kasnije, ali opet davno, 1976. i 1977. godine Bajford je radio na dečijoj seriji „Babino unuče“. Baka sa svojim unukom Jocom se sa sela preselila u Beograd da bi dete završilo osnovnu školu. Oni nailaze na različite probleme u velikom gradu.

Posle ovih serija, 1979. godine sniman je „Poletarac“. On se smatra najboljom dečijom emisijom, a režiser Bajford je dobio nagradu na Međunarodnom festivalu u Minhenu 1980. godine. U „Poletarcu“ su se deci prikazivale svakodnevne situacije, a problemi i nedoumice su se rešavali kroz skečeve, fore i fazone za samo 13 minuta.

Bajford se u svakoj svojoj emisiji trudio da pruži odgovor na pitanja dece, da ih obrazuje i podstakne da maštaju bez granica. Danas može da se kaže da su poslednje tri decenije prošlog veka, obeležene Bajfordovim emisijama, bile zlatno doba za tadašnju, a i sadašnju decu.