foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Čarobni okean pun avantura

Foto: www.presstiz.rs

„Kooooo? Ko živi u ananasu na dnu mora?“ početak je špice čuvenog crtaća, a odgovor na to pitanje glasi Sunđer Bob Kockalone. Tačnije, on živi u Koralovu, gradiću smeštenom na dnu Tihog okeana. Žuti morski sunđer sa svojom družinom u svakoj epizodi ide u nove avanture.

On radi u restoranu kod najveće škrtice Keba Krabe. Kebinim pljeskama ne može da odoli nijedan stanovnik, a Sunđer Bob kao vrstan roštiljdžija, svaku pljeskavicu pripremi sa mnogo ljubavi. Njegov posao bio bi magičan da ne postoji Plankton i njegovi lukavi planovi za krađu čarobnog recepta za Kebinu pljesku. Planktonov plan je da ga ukrade i uz pomoć njega svoj restoran "Kofa s pomijama" unapredi i od njega napravi restoran koji će biti najposećeniji. Koliko je lukav Plankton, toliko su i Keba Kraba i Sunđer Bob pa tako svaki njegov plan uspevaju da raskrinkaju.

Kada ne radi, slobodno vreme Sunđer Bob provodi sa svojim najboljim drugarom Patrikom Zvezdom sa kojim svaki dan ide u nove avanture, a omiljeni im je lov na meduze i pravljenje balončića od pene. Neretko im se u tim vragolijama pridruzi i veverica naučnica Sendi Obraščić sa kojom Sunđer Bob vodi ljutitu borbu u karateu i koja je uvek tu da im pomogne kada se bore porotiv morskih nemani koje napadnu Koralovo. 

Ovu družinu jedino ne podnosi Lignjoslav Pipak, Sunđer Bobov komšija koji mašta o svetskoj umetničkoj karijeri s obzirom na to da sebe smatra fantastičnim sviračem klarineta, vajarom i slikarom. Sunđer Bob i Patrik ga ometaju u njegovim dnevnim aktivnostima pa tako na razne načine u epizodama traži način da pobegne od njih i pokuša da da oduška sebi i svom umetničkom duhu.

Avanture na dnu mora osmislio je morski biolog Stiven Hilenburg 1999. godine a od tada pa sve do danas on je jedan od omiljenih crtaća koga, iako je namenjen deci, obožavaju i odrasli širom sveta.