foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Instrumenata je puno, ljubav samo jedna

Svi veliki muzički umetnici, poput Mocarta i Betovena, prepoznaju se još u ranom detinjstvu pa tako ni Jana ilic, mlada flautistkinja iz Šapca nije izuzetak. Sa samo 10 godina nastupila je u jednoj od najčuvenijih dvorana sveta- u „Karnegi Holu“ u Njujorku i svojim uspehom obradovala školu, grad i državu.

Posebno treba naglasiti da niko iz Srbije u ovom uzrastu nije nastupio u prestižnoj njujorškoj dvorani, još manje osvojio prvu nagradu na takmičenju American Protege International Woodwinds and Brass competition za izuzetna postignuća u muzičkom performansu.

Na prvi pogled svakidašnja desetogodišnja devojčica, već na drugi nesvakidašnje čudo od deteta koje je ljubav prema odabranom instrumentu pokazala u jos ranijem detinjstvu. Sa samo četiri godine je znala da će flauti pokloniti svoj urođeni talenat, a u sedmoj godini se sama prijavila na prijemni ispit u muzičku školu i – položila!

Muzičko obrazovanje započinje 2013. godine upisom u pripremni razred muzičke škole „Mihailo Vukdragovićˮ Šabac, u klasi profesorke Biljane Price. Do sudbinskog susreta sa flautom, bavila se i baletom, gde dva puta osvaja 1. mesto u kategoriji uzrasta do sedam godina. Okušala se i u sviranju gitare, violine i klavira, ali instrumenata je mnogo, a ljubav prema flauti je samo jedna. Upravo ova ljubav i velika motivacija doveli su je do Karnegi hola, gde je među 33 učesnika iz celog sveta, publika jedino Janu vratilana bis. 

Ako na mlađima svet ostaje, uz talentovanu flautistkinju i mlade ljude poput nje koji nemoguće pretvaraju u moguće, snove u javu i želje u realnost,  možda muzička scena, svetska pa i naša dočekaju svetliju budućnost.