foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Jovana Jelovac Cavnić: Maša je moje mezimče

Foto: www.ilustrovana.com

Mališani uveliko prepoznaju Jovanin glas budući da ga već dve godine pozajmljuje animiranom liku, nestašnoj devojčici Maši u najgledanijem crtanom filmu na našim prostorima „Maša i medved“. Trenutno pozajmljuje glas maloj Maši i u novoj sezoni pod nazivom "Mašine strašne priče".

Jovana Jelovac Cavnić je jedna od najpopularnjih mladih glumica za decu. Rođena je 1985. godine u Pljevljima, u Crnoj Gori. Još u osnovnoj školi isticala se na takmičenjima i recitacijama i sanjarila da gluma postane njen životni poziv. Nakon završene Akademije umetnosti u Novom Sadu 2008. godine, ljubav prema glumi pretočila je u rad sa decom. Do sada je odigrala preko hiljadu dečijih predstava. Neke od njih koje su izazvale simpatije najmlađih su: „Palčica“, „Priče zečice Bucke“, „Plava vila“ i „Mastojed“. Pozajmila je glas mnogobrojnim likovima iz popularnih crtanih filmova kao što su: Mini Maus iz crtanog filma „Mikijeva radionica“, Ben iz „Pčelice Maje“, „Vinks vile”, „Babar” i mnogi drugi. 

Kako si uplovila u čaroban svet glume za najmlađe?

– Gluma za najmlađe mi se desila odmah nakon diplomiranja. Nisam ni sanjala da će  moj prvi profesionalni rad biti upravo za decu. Već petu godinu zaredom igramo lutkarsku predstavu „Kvarna farma" u Pozorištu mladih u Novom Sadu, kolega glumac Saša Stojković i ja. Tokom proteklih godina napravili smo više predstava i odigrali ih oko hiljadu puta.

Kako se osećaš dok igraš za decu?

– Ja uživam dok igram za najmlađe, oni su jako iskrena publika, aplaudiraju i smeju se iz srca. Kada pronađete put do njih i uložite sebe koliko god da možete, njihova reakcija je pravo bogatstvo. Pošto sam i sama majka dva mala deteta, igranje za decu mi je posebno zadovoljstvo. Deca su zaista lek za dušu.

Šta je po tebi zaslužno za uspeh koji je postigao crtani film „Maša i medved“ u Srbiji?

– To je crtani film koji u mnogo čemu oslikava život, pored animacije koja je odrađena kvalitetno i pored topline kojom Maša zrači. U svakoj epizodi prikazane su brige i nevolje koje mogu često da nas zadese, ali prijateljstvo i ljubav uvek pobede na kraju.

Šta je ono što mališani mogu očekivati u trećoj sezoni „Mašinih strašnih priča”?

– Тo su poučne epizode o raznoraznim strahovima kod dece, koji su česti, ali Maša uvek kaže da ne treba ničega da se plašimo, da treba da se obraćamo odraslima. Obrađeno je dosta tema o kojima možda puno dece misli, ali ne može da priča o tome. Deca o svemu treba da razgovaraju sa roditeljima. 

Postoji li neka sličnost između tebe i male brbljivice kojoj pozajmljuješ glas?

– I mene kao i Mašu ne drži dugo mesto, dosta sam brza, volim dinamiku i promene. Ja nju oživljavam svojim glasom, a ona mene stalnim podsećanjem na detinjstvo i nestašluke. Maša je moje mezimče i, iako sam pozamljivala glas mnogim animiranim junacima, nju nazivam svojom ličnom kartom.

Šta mora biti deo svakog detinjstva i šta bi poručila tvojim najmlađim obožavaocima?

– Našim najmlađim želim da kažem da puno uživaju, puno se igraju, čitaju, raduju se i da pod obavezno maštaju. Jedini put ka sreći je negovati dete u sebi, sanjati, maštati bez obzira koliko godina da imamo.