foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Instrumenata je mnogo, ljubav je samo jedna

Svi veliki muzički umetnici, poput Mocarta i Betovena, prepoznaju se još u ranom detinjstvu pa tako ni Jana Ilić, mlada flautistkinja iz Šapca, nije izuzetak. Sa samo 10 godina nastupila je u jednoj od najčuvenijih dvorana sveta - „Karnegi holu“ u Njujorku i svojim uspehom obradovala školu, grad i državu. Posebno treba naglasiti da niko iz Srbije u ovom uzrastu nije nastupio u prestižnoj njujorškoj dvorani, još manje osvojio prvu nagradu na takmičenju American Protege International Woodwinds and Brass za izuzetna postignuća.

Na prvi pogled svakidašnja desetogodišnja devojčica, već na drugi nesvakidašnje čudo od deteta koje je ljubav prema odabranom instrumentu pokazalo još u ranijem detinjstvu. Sa samo četiri godine je znala da će flauti pokloniti svoj urođeni talenat, a u sedmoj godini se sama prijavila na prijemni ispit u muzičku školu i – položila!

Muzičko obrazovanje započinje 2013. godine upisom u pripremni razred muzičke škole „Mihailo Vukdragovićˮ u Šapcu, u klasi profesorke Biljane Price. Osim u muzici, svoj talenat je pokazala i u baletu, gde dva puta osvaja prvo mesto u kategoriji uzrasta do sedam godina. Do sudbinskog susreta sa flautom okušala se i u sviranju gitare, violine i klavira, ali instrumenata je mnogo, a ljubav prema flauti je samo jedna. Upravo ova ljubav i velika motivacija doveli su je do "Karnegi hola", gde je među učesnicima iz celog sveta, publika jedino Janu vratila na bis.