foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Zabavnik ima 70 godina

Politikin zabavnik, novine koje mogu da čitaju svi od 7 do 107 godina, 28. februara 2009. godine proslavio je 70. rođendan. Na poklon od Pošte Srbije dobio je sopstvenu poštansku markicu, na kojoj se nalaze slike iz stripa „Dikan“ i nju je moglo da kupi 28 hiljada ljudi. Uz markicu, Zabavnik je dobio i koverat sa žigom pošte 11101 Beograd. Na rođendanu je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da je naučio da čita i piše uz ove novine.

Zabavnik je 7. avgusta imao još jednu proslavu: izašao je 3.000 broj ovog časopisa. U posebnom broju on je sa svojim vernim čitaocima podelio jednu zanimljivost: u 12 sati 34 minuta i 56 sekundi 7. 8.’09.  vreme i datum su stvorili takav niz brojeva od 1 do 9 kakav se nikada više neće ponoviti u našem životu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). Dečak Vanja Božanić je specijalno za 3.000 broj napravio svoj Politikin zabavnik na četiri strane pod sloganom „Kako zamišljam Politikin zabavnik u 21. veku?“ i poslao ga poštom Zabavniku.

Svakog petka ujutru novi broj Politikinog zabavnika nađe se na policama trafika. Od prvog broja koji se pojavio 1939. godine do danas, jedino su rubrike „Verovali ili ne“ i „Jeste li već čuli da“ sačuvale mesto u Zabavniku. U njima se, na primer, moglo saznati da je najduža od svih godina bila 40. godina pre nove ere, koja je produžena za 90 dana ne bi li se uskladila sa Sunčevom godinom. Zabavnikova kuma je osamdesetogodišnja Antonija Savić iz Novog Sada. Ona je davne 1938. godine pobedila na takmičenju za ime novina, tako što je predložila naziv Politikin zabavnik. Kao nagradu je dobila 5.000 dinara, što je tada bilo puno para.

Zabavnikova pesmica

Zbrisati dosadu gumicom radoznalosti
Atlas stavljaj pod glavu da bi se svako jutro budio na drugom kontinentu
Buni se protiv svakog popovanja
Amrel otvaraj, čitaoče-prinče, čim dune jak vetar, možda će te odneti na tvoju planetu
Voli to dete koje svaki čovek nosi u sebi                                                                                                                Nikad ne piši iskvarenim jezikom okorelih administrativaca i malograđana
Idi u svet mašte, slobodno, ne čekajući ničiju dozvolu
Koračaj lakim korakom u pravcu svetlosti koja jača ljudski duh