foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Sekcija mladih novinara

U osnovnoj školi “Kosta Trifković” u Novom Sadu, đaci svih uzrasta rade u pravoj maloj novinarskoj redakciji, uređuju i pišu svoj školski list, pod nazivom “Prvi koraci”. Njihova nastavnica srpskog jezika i urednica lista, Mirjana Dickov, već godinama ih uspešno vodi kroz ovaj kreativan i zanimljiv posao.

Svakog petka, dvadesetak mladih novinara, sastaje se u školskoj redakciji, kako bi razmenili ideje i planove za sadržaj školskih novina. “Prvi koraci” namenjeni su deci svih uzrasta i sadrže najrazličitije tekstove o nastavnim i vannastavnim aktivnostima, o uspesima škole, kao i o mnogim dečijim problemima. Svaki od učesnika sekcije dobija svoje zaduženje, odnosno temu o kojoj želi da piše u dogovoru sa urednicom. Kada pripreme i istraživanja počnu, svi se trude da što više saraduju i pomažu jedni drugima, kako bi učili zajedno i savladali sve poteškoce u poslu.

 

Ovaj list izlazi dva puta godišnje, na dan škole 20. oktobra i na dan školske slave Svetog Save 27. januara, pa članovi redakcije imaju dovoljno vremena da isprate sva važna događanja u školi i napišu svoje tekstove. Kako đaci sami kažu, ova sekcija im predstavlja veliko uživanje i mogućnost da ispolje svoju kreativnost. Takođe, kažu da im je najvažnije da ostave trag i priču o svojoj školi, ali i da zabeleže svoj život i rad kroz tekstove, fotografije i razne umetničke radove.

Prvi broj lista “Prvi koraci” izašao je marta 1960. godine i od tada se, sa malim prekidima, održao sve do danas, a mladi novinari pokrenuli su i elektronsko izdanje ovih novina.