foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Učimo kroz igru

 

Muzeji su mesta u kojima se prošlost čuva, proučava i prezentuje za budućnost i generacije koje dolaze. Edukativni programi i kreativne radionice pod nazivom „Nasmejani mart“ održavane su za decu sa željom da se umetnički fond Galerije Matice srpske, njeni programi i izložbe učine interesantnim i dostupnim najmlađima, i da im se na zanimljiv način približe srpska nacionalna umetnost i kulturna baština.

U kreiranje i realizaciju radionica bio je uključen stručni tim ljudi koga čine kustosi, edukatori, stručni saradnici iz oblasti pedagogije i studenti pedagogije sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

- Pod nadzorom volontera saradnika, u opuštenoj atmosferi, kroz razne kreativne aktivnosti i maštovite zadatke, deca su se družila, razmenjivala svoja iskustva i na taj način učila kroz igru - kaže Danijela Vimić, akademska slikarka i jedna od volontera saradnika.

Danijeline radionice pod nazivom „Muzikom po platnu“deca su vrlo rado posećivala i veoma im se radovala.

- Muzika u nama budi različita osećanja! Kako izgleda muzika? Koje je boje vesela melodija dečijih pesama, a kako zamišljamo liniju afričkih bubnjeva? Slušajući muziku pokušavali smo da je prikažemo uz pomoć likovnih sredstava i tehnika, koristeći boje i linije. Tražili smo određena umetnička dela u Galeriji i uz pomoć mašte zamišljali muziku koja se čuje na njima. Upoznavali se sa delima svetske kulturne baštine i otkrivali melodiju njihovih boja i linija. U okviru radionice stvarali smo dela inspirisana muzikom i melodijama koje slušamo - kaže ljupka mlada slikarka, ukratko nam objašnjavajući sadržaj svoje radionice.

Projekat je sadržao još nekoliko radionica pod nazivom: Ogledalo moga lica, Paleta mojih osećanja, Igre senke i pokreta i Pozorište pod maskama. Učestvovanjem u edukativnim programima i kreativnim radionicama, deca se navikavaju da su posete muzejima deo njihovog svakodnevnog života. Dragi moji Nevenovci, sigurna sam da i vi volite da učite kroz igru i da ćete ubuduće učestvovati na nekim od ovih zanimljivih radionica.