foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Mali vatrogasci

Žuti šlemovi, narandžasti prsluci, crne cipele, oprema za prvu pomoć, šmrk, lestvice, ručna vatrogasna pumpa, i oni su spremni za akciju! Mali vatrogasci, budući heroji i junaci Novog Sada.

Vatrogasni podmladak čine mališani od šest do 12 godina, a juniore drugari od 12 do 16 godina. Na teritoriji grada trenutno je 400 školaraca koji se edukuju iz ove oblasti, a zainteresovani su i dečaci i devojčice. Tokom čitave godine organizuju se takmičenja prilikom kojih se ekipe od po tri do 10 učesnika spremaju za četiri glavna  takmičenja, lokalno, okružno, regionalno i međunarodno.

Takmičenja se sastoje iz kvizova znanja, ali i logičkih zadataka koji se rešavaju na licu mesta, pa na primer: izračunati koliko vode je potrebno za gašenje požara na određenom prostoru; orijentacija na mapi Novog Sada sa prigradskim naseljima; koja je leva, a koja desna obala Dunava; da napišu sva naseljena mesta oko Novog Sada ili oko mesta u kom žive; da na mapi svog mesta obeleže sve ulice i mesto njihove vatrogasne jedinice.

Jedan od izazova je i otkrivanje polja na kojima se nalaze sakriveni predmeti, a to obično bude fotografija nečega od vatrogasne opreme. Njihov zadatak je da kažu šta se nalazi na fotografiji, čemu služi, kako se koristi, kao i iz kojih delova se sastoji.

Obuku malih vatrogasaca obavljaju ljudi sa iskustvom koji su godinama aktivni u dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Najvažnija je zaštita od požara, zatim šta kada ipak bukne vatra, kako se snaći u prostoru, kako ukazati pomoć... Sastanci i radionice su česti tokom čitave godine, a postoji čak i priručnik za decu.