foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

U bašti sljezove boje

Devojčice i dečaci iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Lovćencu, obeležili su 27. novembra sto godina od rođenja čuvenog pisca Branka Ćopića. Zajedno sa starijima iz Zavičajnog udruženja „Vlašić Lovćenac”, oni su organizovali celodnevni program i tako veselo, kako i dolikuje, proslavili rođendan, jednog od naših najvećih književnika.

Dan je prošao uz mnogo smeha i zabave, jer su dečiji pesnici, Raša Popov i Tode Nikoletić, sa decom obeležeili ovaj dan. Oni su prepodne uveli devojčice i dečake u svet šaljivih pesmica i mašte, a poslepodne su imali prilike da uživaju u programu koji su pripremili učenici. Drugari iz Lovćenca su se potrudili da prisutne zabave uz glumu, recitovanje i pevanje.  Na taj način su oživeli neke od najpoznatijih pesama, odnosno priča, Branka Ćopića. 

-  Nisam puno znala o Branku Ćopiću i jako mi je drago što sam imala priliku da na ovaj način saznam više o njemu, jer sam glumila odlomak iz „Bašte sljezove boje“, ali mi je još draže što sam upoznala Rašu Popova – radosno nam je rekla desetogodišnja Maja. 

Pošto je Branko Ćopić rođen 1915. godine, odlučeno je da se cele ove godine obeležava godišnjica  njegov rođenja. On je autor  pripovedaka „Bašta sljezove boje“ i „Doživljaji Nikoletine Bursaća“, koje su među najpoznatijim delima, ove vrste, napisane u našoj književnosti.