foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako postati kalif namesto kalifa

Foto: www.vukajlija.com

Avanture čuvenog strip junaka, velikog vezira Iznoguda, ponovo mogu da se čitaju u narednom broju "Politikinog zabavnika" koji će se naći na trafikama sledećeg petka. Ovaj poznati nevaljalac, čije ime u prevodu sa engleskog jezika znači "On nije dobar“, već više od 50 godina pokušava da postane kalif umesto Haruna el Pašida u čemu mu pomaže njegov verni i pomalo smotani sluga Dil-el-tant.

Svi planovi glavnog junaka ovog stripa da preuzme vlast u Bagdadu nisu bili uspešni. Kada je pokušao da izbriše kalifovo pamćenje uz pomoć magičnog napitka, slučajno ga je sam popio i tako izbrisao svoje. Zatim je pokušao da ostavi svog vladara na ostrvu naseljnom džinovima, međutim kalif je uspeo da napusti ostvro, a Iznogud i njegov sluga su postali igračke stanovnika ovog mesta. Kada se ponovo poslužio magičnim napitkom s namerom da smanji Haruna el Pašida, njegov plan je opet krenuo naopako, pa je tako sam postao mali kao miš. I tako u krug, a svaki neuspeli pokušaj završavao bi se Iznogudovom čuvenom izrekom: "Hoću da postanem kalif namesto kalifa!" 

Inače, ukoliko niste znali, Iznoguda je još davne 1962. godine nacrtao Žan Tiberi u čemu mu je pomogao scenarista Rene Gošini, koji nas je upoznao i sa junacima kao što su Talični Tom i Asteriks, onaj mali plavi Gal koji se druži sa snažnim Obeliksom.

Da li će Iznogud uspeti da preuzme mesto vladara Haruna el Pašida i konačno postane „kalif namesto kalifa“ možete saznati već u sledećem broju "Politikinog zabavnika", a ukoliko baš ne možete da čekate ovih nekoliko dana, njegove avanture možete pratiti i u jednom igranom i mnogim crtanim filmovima.