foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Imaš pravo da znaš svoja prava!

Foto: www.no-worries.org.uk/children/childrens-rights/

Pored obaveza, deca, naravno, imaju i svoja prava. Učenje, spremanja sobe, pomaganja u kući, sve su to bitne obaveze koje treba da radiš, ali je bitno da budeš upućen u to koja prava deca stiču rođenjem. Prvo što bi trebalo da znaš jeste da imaš ista prava kao sva deca, ma koliko i po čemu da si drugačiji od ostalih. 

Evo i još nekih bitnih prava koje se tiču tebe:

Imaš prava da izraziš svoje mišljenje, dok god time ne ugrožavaš nekog drugog! To znači da ne treba da vređaš svoje drugare, već da možeš da razgovarš sa njima, da saslušaš ti njihovo mišljenje i da oni saslušaju tvoje. Takođe, imaš pravo i na svoju veroispovest. Ako imaš drugačije stavove od svojih drugara, nemoj da te to brine, jer je i to tvoje pravo. Opet, svoje mišljenje možeš i da zadržiš za sebe; ne moraš javno da govoriš koje si veroispovesti, nacionalnosti, da pričaš o svom domu i porodici. 

Imaš pravo na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja. Ovo je jako bitno, nikada nemoj da skrivaš ukoliko te neko zlostavlja. Nemoj da ćutiš kada su ove stvari u pitanju, potraži pomoć, sigurno ćeš dobiti podršku. 

Nasilje ne mora da bude samo fizičko, može biti i psihičko. Kako mladi provode dosta vremena na internetu, u poslednje vreme česti su slučajevi uznemiravanja preko društvnih mreža. I ovo je jedan vid nasilja. U oktobru je pokrenuta Fejsbuk stranica „Biraj reči, hejt spreči“ na kojoj možeš potražiti savet u svako doba. 

Imaš pravo na besplatno osnovno obrazovanje, a cilj tvog obrazovanja treba da bude usmereno ka razvoju tvoje ličnosti i talenata, razvijanju poštovanje ka osnovnim ljudskim pravima, ka sopstvenoj kulturi i nacionalnim vrednostima, kao i vrednosti drugih. Kao što ti imaš prava da uživaš sopstvenu kulturu, veru i jezik, tako i ljudi koji koji su nacije drugačije od tvoje imaju ista prava.

Ovo će te obradovati. Imaš pravo i na odmor, igru i kulturne aktivnosti!

Ko je zadužen da tvoja prava budu ostvarena? Država, odnosno jedan vrlo važan dokumet koji se zove Ustav, kao i Konvencija o pravima deteta. Bitno je i da znaš da ukoliko misliš da su tvoja prava ugrožena, pomoć možeš potražiti na raznim mestima, od školskog pedagoga, do Centra za socijalni rad, a postoji i besplatna SOS služba gde možeš dobiti savete, šta god da te muči. Broj je 0800 12 34 56.