foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Zmajeva deca, čika Jovinim stopama

Foto: www.baltanakts.lv

U rodnom mestu našeg velikog čika Jove Zmaja, Sremskoj Kamenici, u jednoj lepoj zgradi koja se nalazi na brdašcu, sa kog se pruža pogled na moćni, neustrašivi Dunav, postoji škola koji nosi njegovo ime. Ovde na obroncima Fruške Gore, nadomak Novog Sada, u ovoj ponosnoj čika Jovinoj školi, među đacima osnovcima, pronalazimo prave male, a velike ljude.

Ovi mali, a veliki ljudi su pravi novinari, i uspešni majstori svog zanata. Još od davne 1973. godine, oni zajedno sa svojim učiteljima i nastavnicima, pišu i uređuju list o svojoj školi, „Zmajev glasnik“. Njihov list je i ponosan nosilac republičke nagrade Ministarstva prosvete Srbije.

Kada saberu sve svoje utiske, i pretvore ih u pisano slovo, oni uz pomoć svojih nastavnica Ranke Grković i Zorane Lovrić-Juhas, u maju svake godine, svoja zapažanja o dešavanjima u školi, podele sa svojim vršnjacima. Da bi, kako kažu, sačuvali svoje detinjstvo od zaborava. I eto, već više od četiri decenije, razne generacije koje prolaze kroz ovu školu, za sobom ostavljaju svoj lični pečat vremena provedenog u školskim klupama.

Ovim listom oni sve aktivnosti u toku jedne školske godine, ovekoveče na papiru, ali ovde se njihove novinarske ambicije ne zaustavljaju. Oni žele da svake nedelje budu u mogućnosti da obaveste sve svoje drugare o nastavnim i vannastavnim aktivnostima. I došli su na sjajnu ideju da osnuju pravi, pravcati, mali, a veliki - školski radio.

Uz pomoć nastavnica, oni će u budućnosti sami pripremati vesti i izveštaje sa svih školskih aktivnosti. Najaviće sve priredbe i manifestacije koje će se održati u njihovoj školi, a potom izvestiti o rezultatima sa istih. Praviće razne emisije zanimljivih sadržaja, koje će emitovati na školskim odmorima. Nijedan školski praznik više neće proći neopaženo. Nijedan uspeh đaka ove škole više neće biti zaboravljen.

Zaista će spasiti svoje detinjstvo od zaborava, što kroz pisanu reč, što kroz glasove svojih drugara. Vreme je da školski radio zameni školsko zvono!