foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Budite pažljivi na internetu!

Foto: www.flickr.com

Internet je postao deo naših života jer smo na taj način povezani sa drugim ljudima, tu saznajemo, istražujemo, kupujemo, zarađujemo... Zbog toga je gotovo nezamislivo da ga neko ne koristi. Međutim, osim dobrih stvari, koje je internet svima doneo, on može (a i ne mora) da bude i mesto nasilja i kriminala, te je jako važno da se informišete o tome kako vam sve internet može naškoditi pre nego što nastavite svakodnevno da ga koristite. 

Nikada ne šaljite fotografije na kojima ste obnaženi, jer postoji velika mogućnost da će ona biti zloupotrebljena. Ono što je najvažnije je da nikada ne prihvatate prijateljstva na fejsbuku i drugim društvenim mrežama, od osoba koje lično ne poznajete. I roditelji su vam sigurno o tome već govorili. Brojni su slučajevi širom sveta u kojima je dolazilo do tragedija zbog toga što su deca poverovala ljudima koje uživo ne poznaju. Nemojte objavljivati ni svoje lične podatke, kao na primer svoju ili tuđu adresu, jer nikada ne znate u koju svrhu ih neko može iskoristiti ili se nekome predstaviti u vaše ime.

Osoba koja može ugroziti nečiju bezbednost na internetu može biti svako, pa i mi sami – širenjem nečijih podataka, fotografija, kupovinom sa nebezbednih sajtova, objavljivanjem određenih fajlova i slično. Svako od nas može biti i njegova žrtva i zato je važno da se obratite porodici, drugu/drugarici, učitelju/učiteljici, pedagogu/pedagogici ili bilo kome, ukoliko mislite da vam je nešto na internetu sumnjivo ili vam se nešto loše dogodilo. 

Ali naravno, ne plašite se internet, jer svako može da pogreši. Na ovoj globalnoj mreži svašta novo možete da naučite i pročitate mnoge interesantnosti samo je važno da sledeći put kada se konektujete budite pažjivi!