foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Od škole do kuće: pazi kako prelaziš ulicu

Emisija2

Kada idemo od škole do kuće uvek treba voditi računa o pravilima u saobraćaju. Pet najznačajnih pravila u saobraćaju trebalo bi da se pridržavamo svakodnevno.

 1) Ne prelazi van pešačkog prelaza: Nije pametno da prelazimo van pešačkog prelaza jer nas tad vozači ne očekuju i mogu nas povrediti.

2) Prvo levo pa desno: Kada prelazimo ulicu obavezno prvo pogledamo levo da li vozila stoje, dođemo do pola ulice pa pogledamo desno i ako sa te strane stoje vozila možemo preći na drugu stranu ulice.

3) A sad semafor: Kad na pešačkom prelazu postoji semafor, mnogo lakše nam je, kad crveni čovečuljak stoji i mi stojimo dok kad je zeleni čovečuljak u pokretu i mi smo u pokretu - prelazimo ulicu.

4) Nosimo prsluke: Kada smo đaci prvaci da bi nas drugi videli trebali bismo da nosimo svetleće prsluke koje smo dobili u školi.

5) Bez zadržavanja na putu: Dok prelazimo ulicu ne treba da zastakujemo već normalnim hodom pređemo na drugu stranu ulice.

Iako nam ova pravila deluju nevažna treba da ih se pridržavamo, jer tako možemo da izbegnemo bilo kakvu povredu ili štetu, a u krajnjem slučaju i neprijatnu situaciju.