foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Petarde nisu igračke

Foto: www.Nadlanu.com

Novogodišnji praznici su pred nama i osim raspusta, Deda Mraza, grudvanja i poklona to znači i da počinje sezona bacanja petardi. Iako su petarde i vatrometi zabavni, oni mogu da budu i te kako opasni.

Svake godine čujemo u vestima ili na društvenim mrežama da je neko povređen zbog nelegalnih ili neispravnih petardi. Nelegalne petarde i vatrometi se mogu naći svuda i često su i jeftiniji, ali oni su isto tako i mnogo opasniji. Pre svega to su petarde koje je neko pravio bez dozvole i bez provere i to znači da mogu biti neispravne, odnosno da eksplodiraju ranije ili jače nego što je predviđeno. Najčešće povrede su povrede šaka i lica, dakle delova tela koji ne mogu da se sakriju lako i tu ostaju ožiljci koji će biti vidljivi ceo život.

Najbezbednije je da petarde kupuju roditelji i da uvek budu prisutni kada se one koriste. Nikako nije pametno igrati se sa petardama, niti pokušavati uplašiti nekoga bacajući ih blizu ljudi. Petarde treba bacati čim se upale što dalje od sebe i svih prisutnih i nikako ih ne stavljati u zatvorene prostore kao što su flaše ili kutije. Još jedna bitna stvar, petarde takođe plaše i životinje i nikako ne treba koristiti petarde za teranje pasa jer oni mogu pomisliti da je to igračka.

Dakle da bi bili sigurni i da ne bi povredili ni sebe ni druge neka petarde kupuju roditelji i ako je moguće neka budu sa vama kad ih koristite. Možete biti kažnjeni ako ne poštujete pravila. Zato samo pažljivo da bi zimski raspust proveli srećno igrajući se u snegu, a ne u bolnici.