foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Osnovne škole uvode „Dnevnik prijateljstva“

Image and video hosting by TinyPic

Učenici drugog razreda Osnovne škole „Ivan Gundulić“ iz Novog Sada učestvovali su u pilot-projektu „Dnevnik prijateljstva“, čija je svrha bila da bolje upoznaju svoje drugove i drugarice iz odeljenja. Tokom jednog meseca, učenici su beležili zanimljive informacije o svojim drugarima i predstavljali ih u vidu likovnih radova. Kako je radionica protekla uspešno, plan je da se u projekat uključe i druge škole u Novom Sadu.

Ideja je potekla od troje studenata novosadske Akademije umetnosti, Suzane Rudić, Sanje Meničanin i Rastislava Filipa. Oni su želeli da osmisle program koji bi deci u osnovnoškolskom uzrastu pomogao da bolje upoznaju jedni druge i da se međusobno prihvate, sa svim razlikama koje imaju, podstičući u isto vreme kreativnost i slobodu izražavanja.

Kako objašnjava Suzana, njihov cilj bio je da deci pokažu kako komunikacija ne treba da se odvija samo na internetu, već da je kontakt uživo od presudne važnosti za formiranje prijateljstava.

– Izgleda da se, zbog užurbanog hoda, upoznajemo samo u prolazu. Upravo zato smo odlučili da tema našeg rada bude kombinacija društvenosti i komunikacije, koja je u današnjem društvu prilično zanemarena – kaže naša sagovornica.

Finalni proizvod jeste „Dnevnik prijateljstva“, odnosno visoki drveni ram unutar kojeg se nalazi mreža isprepletanih dečijih radova i koji predstavlja stilizovanu knjigu. Kako navodi Suzana, reakcija dece koja su učestvovala u projektu dovoljan je podsticaj da se upuste u ozbiljniju realizaciju ovakvog programa.