foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Knjiga o devojčici koja je spasila mnoge živote

Foto: Moj Novi Sad

Foto: www.mojnovisad.com

Knjiga „Zoja“ je priča o devojčici koja je bolovala od veoma retke - Batenove bolesti. Pošto je doktorima Zojina bolest bila nepoznata, ona, nažalost, nije preživela. Zojini roditelji, Bojana i Danilo, su se izborili da se u našoj zemlji donese zakon koji nosi njeno ime - Zojin zakon.

Prema Zojinom zakonu, sva deca za koju ne može da se ustanovi od čega boluju, dobijaju svu potrebnu pomoć i lekove. Devojčica Zoja je, prema tome, do sada spasila živote blizu 2000 druge dece, a Zojin zakon je danas veoma popularan u Evropi i celom svetu.

Potrebe ovakve dece se, nažalost, često ne poštuju. Deca koja boluju od retkih bolesti su, bez obzira na tešku svakodnevnicu, veoma vedra i raspoložena za igru, muziku i društvo. Takva je, prema rečima mnogih, bila Zoja, koja nije uvek nailazila na podršku druge dece u svojoj borbi.

Zoja i druga deca koja boluju od teških bolesti nas uče šta znači tolerancija ili poštovanje različitosti. Drvene bojice su takođe različitih boja: možda su ljubičasta i zelena nekome omiljene, ali da bismo završili crtež, potrebna nam je ponekad i plava, kako bismo nacrtali nebo, oblake ili more. Njihovo oboljenje je samo deo njih ali je takođe i njihova hrabrost i želja da se osećaju voljeno i prihvaćeno kao i sva ostala deca. Zoja je samo jedno od te dece, koja je pomogla mnogim drugima da žive.