foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

OŠ "Đorđe Natošević" škola bez nasilja

      
Osnovna škola „Đorđe Natošević“ u Novom Sadu postala je jedna je od 140 škola u Srbiji koje učestvuju u projektu "Škola bez nasilja". Ovu veliku akciju pokrenuo je UNICEF, organizacije koja brine o deci u čitavom svetu, kako bi se u školama širom sveta smanjilo nasilno ponašanje nad učenicima i među njima.

Kao što umeju da se igraju, deca se često i posvađaju ili između sebe ogovaraju, prete, guraju i udaraju. Nasilje je tako danas, nažalost, već skoro postalo navika, i dešava se i u slobodno vreme i za vreme škole. Dečaci se često potuku, dok devojčice lako odbacuju jedna drugu iz društva i druženja. Zbog svega toga, program "Škola bez nasilja" treba da smanji ovako agresivno ponašanje dece, kako bi ona rasla u zdravoj i bezbednoj okolini.

Akcija u OŠ "Đorđe Natošević" počela je tako što su učenici prvo pričali o svojim iskustvima i stavovima o nasilju. Zatim će biti organizovano obrazovanje nastavnika o nasilju, kao i razgovori dece sa odraslima o tim temama. Takođe će se biti pripremljene i odigrane pozorišne predstave pod nazivom „Igra slučaja“. U ovim predstavama će glumiti učenici, a baviće se različitim problemima kao što je, na primer, priča o detetu koje ima bolest sidu. Njihov zadatak u predstavi će biti da pronađu pravo rešenje za taj problem.

"Škola bez nasilja" traje jednu i po godinu, i za to vreme škola treba da postane sredina u kojoj će đaci bezbedno učiti i igrati se. Ovaj program se u Srbiji sprovodi već nekoliko godina, a u Novom Sadu su ga prihvatile i osnovne škole "Kosta Trifković", "Dušan Radović", "Miloš Crnjanski" i "Petefi Šandor".