foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Dečija prava i obaveze

Sva deca imaju prava i obaveze. Naša prava su za odrasle ponekad veoma zahtevna. Mnoga naša prava su uskraćena. Naše glavne obaveze su pretežno učenje, slušanje i pomaganje roditelja. U mnogim porodicama deca često pate i plaču zbog nasilja u porodici ili u nedostatku prikladnih uslova za život. Pretežno deca čiji su roditelji razvedeni ili ih nemaju, prave probleme i upuštaju se u loše društvo. Zašto?

Zato što nemaju uslove za učenje, normalan život, druženje. Lošiji đaci i Romi su često odbačeni od strane bogatijih i boljih đaka po uspehu. To ne bi trebalo da bude tako. Sva deca bi trebalo da gde god da su, kakve god uslove za život imala, ko god da su im roditelji, svi bi trebalo da se međusobno druže, a država je dužna da pomogne njihovim roditeljima oko školovanja, ishrane i sl. Da li neko razmišlja zašto su uskraćena naša prava?! Da li se uopšte vodi računa o deci koja se "menjaju", koja umesto da budu dobri đaci i ljudi kada porastu, postaju sve lošiji i upadaju u sve lošije društvo? Koliko samo dece n svetu gladuje... Mnoge za to i nije briga.

Ne treba nikada gubiti nadu,čak i kada nam je najteže. Deca trebaju da uče, poštuju i slušaju svoje roditelje i uče nešto od njih. Ja sam od mojih naučila da se u životu treba truditi za dobro danas i bolje sutra!