foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Mini-basket za buduće zvezde

 

Mini-basket turnir je takmičenje u košarci za one koji imaju 10 i manje godina. Održava se već devet godina u Novom Sadu u periodu između septembra jedne i maja naredne godine. U takmičenju učestvuju muške i ženske ekipe košarkaških klubova iz Vojvodine kao što su “Grbavica”, “Sport’s world” i “Kadet” iz Novog Sada, “Radnički” iz Ratkova, “Defense” iz Žablja, “Uno grande” iz Zrenjanina, “Basketball stars” iz Futoga, “Feniks” iz Bačke Palanke, “SO koš” iz Sombora i drugi.

Osim što je takmičenje specijalno napravljeno za mlađe uzraste, ono je njima i prilagođeno pravilima koja se razlikuju od Službenih pravila igre. Najpre, sama utakmica se igra četiri četvrtine koje traju po šest minuta. Visina koševa je takođe prilagođena i ona iznosi 260 centimetara umesto 305. Koristi se lopta manje veličine. Još jedna karakteristika ovog turnira je  da utakmicu igraju svi igrači odnosno igračice. Naime, prvu četvrtinu igra jedna petorka, a drugu četvrtinu druga. Kako kaže predsednik Košarkaškog saveza Novog Sada Branko Lozanov osnovni ciljevi takmičenja jesu da se omogući svakome da igra, da svako ima slobodu u igri i pravo na grešku.

Pred kućom ili zgradom, deca iz kraja sanjaju svoje košarkaške snove. Mini-basket turnir im omogućava prve dodire sa takmičenjima. Igrač Nikola Đaković iz kluba „Grbavica“ kaže da prvi put učestvuje na nekom takmičenju.

-Treniram već dve godine i ovo je prvi put da igram utakmice. Jedva sam čekao da turnir počne, jer nije zabavno samo trenirati“, rekao je Nikola. Njegov saigrač Petar Obradović otkrio nam je da se na početku plašio da li će biti dovoljno spreman za ovo takmičenje i kroz smeh je dodao: „Ne treniram dugo, i mislio sam da ću biti jako loš, ali hvala Bogu pa su koševi niži!“. S druge strane, visoki Nemanja Živković iz ekipe “Sport’s world” smatra da je za njega lično nebitno da li su koševi niži ili ne, ali da mnogim njegovim drugovima to veoma znači.

Turnir se završava nadmetanjem najboljih ekipa, na kojem se, uz prisustvo učesnika takmičenja, ekipa, trenera, roditelja, medija, predstavnika sportskih organizacija i drugih obeležava završetak takmičenja i uručuju nagrade. Pored diploma i medalja daju se i druge posebne nagrade, kao što je nagrada MVP za najboljeg igrača, trojkaša, strelca i centra, najmlađeg takmičara itd. Organizaciju ovog turnira omogućavaju međunarodna košarkaška organizacija FIBA i Košarkaški savez Srbije. U dosadašnjih devet godina i 18 ciklusa učestvovalo je oko 280 ekipa i 5700 učesnika. Mini-basket turnir postao je tradicija za koju se sadašnji mali, a možda i sutrašnji veliki košarkaši pripremaju tokom letnjeg rapusta, jer, kao što i sami kažu, „poenta je u igri, jer se to voli“.