foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Igračke novog doba

Igra je sastavni deo odrastanja i ne postoji dete koje ne voli da se igra. Dokazano je da su se deca još od pećinskog doba igrala igračkama. Danas su mnoge igre i igračke gotovo zaboravljene ili zamenjene savremenijim i tehnički savršenijim. Neki novi klinci brže odrastaju, pa se i igračke prave u tom smeru.

Za devojčice su najčešće pravljene igračke sa kojima su mogle da imitiraju mame i domaćice. Tako su dobijale velike ćelave lutke, nameštaj i haljinice za njih, male plastične tanjire, set šoljica, escajg... Kuvale su po ceo dan i brinule o svojim bebama, oblačile ih, ljuljuškale, hranile i šile im haljinice. Sada su sudići zamenjeni plastičnim mikrofonima, a na mesto beba došli su šminka i toaletni stočići. A zašto da ne, kad je čak i čuvena Barbika postala potpuno drugačija od onakve kakvu je znamo. Sada je to opuštena i kul Brac lutka.

 

Dečaci su klikere, Lego kocke, minijaturna vozila vatrogasnih službi i policije, alate za stolariju i uniforme ostavili po strani i okrenuli se robotizovanim igračkama. Automobili i avioni na daljinsko upravljanje, Tri-bot, Robosapien, Ekšnmen i Transformersi samo su neke od igračaka najnovije generacije. Ali ipak, i dalje su najprodavanije i najpopularnije lopte, i skoro da nema dečaka koji ne mašta da jednog dana postane slavan fudbaler ili neki drugi sportista poznat u celom svetu.

Naravno, nezaobilazne društvene igre u svačijem detinjstvu, poput onih sa kartama ili „Ne ljuti se čoveče“ i „Ostrva s blagom“, prisutne su i sada, ali ih sve više smenjuju video igrice. A umesto igrajući se žmurke, „Između dve vatre“ ili preskakanja lastiša, klinci danas više vole da provode vreme uz filmove, crtaće i muziku. Kompjuteri su danas sa svim mogućnostima jedna od glavnih igračaka dece.