foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Reklama zavrzlama

 

Kada gledate omiljenu emisiju ili seriju na televiziji, često se desi da u najzanimljivijem delu bude prekinuta da bi se emitovao “blok reklama”. Iako ljuti zato što je prekinuto ono što ste do tada gledali, ipak nastavljate da gledate reklame iz kojih saznajete dosta stvari o svetu koji vas okružuje. Ali da li ste se nekad zapitali šta je to reklama?

Reklama predstavlja poruku upućenu gledaocima kako bi im se preporučio neki proizvod, aktivnost ili usluga, i to se naziva oglasna poruka. Ponekad čitav tim stručnjaka pravi taj kratkotrajni film, kako bi što ubedljivije delovao na gledaoce da kupe proizvod koji se reklamira. Međutim, nisu uvek svi proizvodi baš onakvi kakvi se prikazuju, zato pre kupovine treba dobro razmisliti, bez obzira na oglasnu poruku.

Reklame često sadrže izraze kao što su "samo", "sitnica", "bescenje" ili "povoljno", što deca često shvataju bukvalno i misle da je cena nekog proizvoda zaista samo sitnica. Ali, to u stvari najčešće samo treba da skrene pažnju gledaocima da reklamirani proizvod košta samo nešto malo manje od uobičajene cene. Zbog toga nisu sve reklame namenjene deci, jer ona zbog nedostatka znanja i iskustva ne mogu pravilno da shvate reklamu. Zato ukoliko gledate reklame koje se ne emituju na dečjim programima, pre sopstvenog zaključka treba da pitate mamu i tatu da vam pojasne šta se to u stvari reklamira i koliko je ta stvar zaista korisna i potrebna.