foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Đavolja varoš - čudo prirode

Svi volimo da putujemo, da upoznajemo neke nove predele, gradove, običaje... Pri tom maštamo o dalekim čudima, abzanemarujemo ona koja se nalaze na samo nekoliko kilometara od nas. Đavolja varoš je tako pravo svetsko čudo. Nesvakidašnji prizor i remek delo same prirode, a nalazi se nadomak Kuršumlije, ispod planine Radan.

Ovo mesto jedinstvenim čine zemljane figure, kao specifičan oblik reljefa. Svojim izgledom, veličinom, brojnošću i položajem predstavlja prirodnu retkost svetskog značaja. Ovde se nalazi oko 200 figura, postavljenih jedne naspram drugih. Brojne legende vezane su za nastanak Đavolje varoši. Prema jednoj legendi, figure predstavljaju okamenjene svatove, koji su pošli da ožene brata i sestru. Bog nije hteo da dozvoli ovaj greh, pa ih je u mestu skamenio. Druga legenda kaže da zemljane figure predstavljaju okamenjene đavole, koje su neki ljudi dugo nosili na svojim leđima, donoseći im zlo i nevolje. Otarasili su ih se prenoćivši jednu noć pored crkve Svete Petke, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Pored ovih prirodnih spomenika, postoji još zanimljivosti vezanih za Đavolju varoš. Crveno vrelo je izvor visoko mineralne vode. Boja vode je izrazito crvena zbog velike količine gvožđa u njoj, po čemu je vrelo i dobilo ime. Tu su još i Saski rudnici, kao i crkva Svete Petke iz 13. veka. Obilazak svetskih čuda i zanimljivosti na dalekim kontinentima je možda skup, pa je za početak bolji obilazak naših čudesa. A u Srbiji je trenutno najatraktivnija upravo Đavolja varoš.