foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Nije teško biti fin

bonton

Bonton je reč francuskog porekla i označava pravila lepog ponašanja u društvu. U nijednoj zemlji na svetu nema zakona kojim se zabranjuje hodanje naglavačke, stavljanje nogu na sto ili spavanje na policama, ali svi znamo da to nije u redu i nije lepo. A evo i malog podsetnika kako treba da se ponašamo u društvu.

Poklone dajemo samo poznatim osobama, iako je poklon skup, ne znači da je i najbolji. Ponekad ručno izrađena figurica vredi više. Najzgodniji poklon je knjiga (za svakoga i za sve prilike), a obično se na prvoj stranici napiše posveta. Kada nekome nosite cveće, treba da znate da se uvek nosi neparan broj cvetova (paran broj se nosi samo na groblje). Ako je buket od rezanog cveća, nosite ga uvek tako da cvetovi budu okrenuti nadole (nikako da stoji uspravno). Slavljenici poklone otvaraju i razgledaju odmah.

Kako da se ponašamo za stolom? Sedi se na pristojnom rastojanju od ostalih. Laktovi se drže uz telo, nikako na stolu ili u tanjiru. Sa jelom se počinje tek kada domaćin kaže prijatno. Važno je ne govoriti punim ustima, ne mahati viljuškom i nožem u toku razgovora, ne prinositi tanjir ustima, ne umakati po tanjirima i činijama, ne telefonirati u toku jela.

A kako telefonirati? Trudite se da ne zovete nikoga pre 8 sati ujutro (sem ako nije jako hitno), za vreme ručka, između 14 i 17 časova, i uveče posle 22. Ako vam je neko u gostima, izvinite se onome ko zove i kažite da ćete se javiti kasnije. U tuđim stanovima ne podižite slušalicu osim ako vas domaćin to ne zamoli.

Recite „hvala“ i za najmanje usluge, jer će vas ljudi više ceniti i rado će vam pomagati, a izvinite se kada pogrešite. Trudite se da ne ogovarate. Slušajte druge dok govore bez prekida i upadica. Obećajte samo ono što možete da ispunite i održite obećanje. Ne okrećite glavu od starih i nemoćnih, ustupite im mesto u autobusu, pomozite im pri izlasku ili ulasku, pitajte da li im treba vaša pomoć. Njima je ponekad potrebno tako malo, a vama je to minut ili dva. Ne ismvajte druge zbog toga što su debeli ili mršavi, ne zadirkujte niske drugare ako ste visoki ili obrnuto.

Trudite se da budete uvek ljubazni i prijatni, jer svi mi znamo - nije teško biti fin.