foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Formula zdravlja

Mornar Popaj voli da jede spanać, Duško Dugouško da gricka šargarepu, a čuveni miš Džeri uživa u siru. Šta je vaša omiljena hrana? Ukoliko su to pice, hamburgeri i sendviči, možda bi mogli da razmislite da se kao i ovi crtani junaci okrenete zdravijoj ishrani.

Važno je biti zdrav! A kada je neko zdrav, on dobro jede i normalno ide u školu, igra se sa drugarima i drugaricama i radi sve što poželi. Postoji nekoliko načina da, ako već niste, započnete sa zdravim načinom života i brinete o sebi i svom telu. Hrana koju jedete treba da bude što raznovrsnija, a voće, povrće i voda, moraju da budu na prvom mestu. Pitate se zašto? Većina voća i povrća u svom sastavu sadrži dosta masti koje su jedna od najhranljivijih materija u hrani. Upravo masti pomažu deci da se pravilno razvijaju i rastu, pa stoga one nisu neprijatelj našem telu, ali to nisu kokošija ili svinjska mast, već posebne vrste.

Pored njih, za zdravlje našeg organizma posebno su važni ugljeni hidrati koji su glavni izvor energije. Neiscrpni izvori energije su hleb, testenina, pirinač, voće ili mleko. Ne smemo da zaboravimo ni na proteine koji naše telo čuvaju i obnavljaju, a najviše ih ima u mesu, jajima, mlečnim proizvodima, pasulju i koštunjavom voću. Možda pica izgleda i zvuči primamljivije od svega navedenog, ali jedno je sigurno - nezdrava je i treba je jesti u što manjim količinama. Uz picu lepo ide koka-kola, zar ne? Međutim, kada ste žedni, jedino piće koje će vam stvarno utoliti žeđ je voda. Ona može da prija više od ovog popularnog, ali previše slatkog i nezdravog napitka.

Sada kada smo bar delimično razjasnili zašto se treba zdravo hraniti, moramo da znamo i da uzimanje previše hrane može da učini da se loše osećate i da vremenom postanete gojazni. Kako vas drugari ne bi zadirkivali i podsmevali se vašem izgledu, i za to postoji rešenje - sport! Ukoliko vam se nimalo ne sviđa fudbal ili gimnastika, možda vam se više dopadaju plivanje ili ples? Zamolite roditelje da vam omoguće da se redovno bavite svojom omiljenom aktivnošću ili, ako su šanse za tako nešto male, pešačite na svom putu od kuće do škole. Nezdravo je satima gledati televiziju ili igrati kompjuterske igrice. Sve treba raditi umereno, a umerenost je dobar recept za lepo detinjstvo i siguran put ka zdravom načinu života. Popaj, Dugouško i Džeri se hrane zdravo, trčkaraju i lepo se zabavljaju. A ti?