foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kad su učenici - učitelji

 http://www.br55.edu.rs/akcija/photo_album_dan_skole/images/Dan_skole_05_jpg.jpg

Zvoni za početak časa. Razdragani, veseli prvaci vraćaju se u klupe kako bi na svom mestu dočekali učiteljicu iz zbornice. Ali, u učionicu umesto učiteljice ulaze njihovi stariji drugari, dve učenice sedmog i osmog razreda kako bi im održale naredni čas. U većini škola ovo bi izgledalo pomalo čudno, ali ne i u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Savinom Selu, gde se već više od 20 godina jednom nedeljno održavaju ovakvi časovi. U pitanju je "Dečiji savez", kada stariji učenici postaju učitelji, a prvaci njihovi đaci.

Sedmaci i osmaci ne drže časove iz matematike ili prirode i društva, već se jednostavno uz igru i muziku druže sa svojim mlađim drugarima. Oni im pomažu da svoje prve godine školovanja dožive i kao nešto zabavno i interesantno. Čas koji im oni drže je uglavnom iz fizičkog vaspitanja ili sastanak odeljenske zajednice. Mali i malo veći drugari zajedno slušaju muziku, igraju brojne zanimljive igre, kvizove, zajedno rešavaju domaće zadatke i slično. Devojčice koje im drže čas su uglavnom odlične i primerne učenice, koje su svojim znanjem i ponašanjem tokom školovanja stekle poverenje svojih nastavnika i direktora.

Sabiranje,oduzimanje, čitanje i pisanje moramo svi da naučimo, ali je mnogo lakše ako to usvojimo uz igru i druženje. "Dečiji savez" pokazuje kako je, pored sticanja znanja, i drugarstvo veoma važno za odrastanje. Kada porastemo nećemo se sećati časa kada smo naučili da pišemo i računamo, ali ćemo sigurno pamtiti drugara iz klupe, onog sa kojim smo zajedno išli u školu i kupovali užinu. Uz drugarski osmeh, igru i lepu reč, svaki problem se lakše reši i svaki školski dan je lepši i lakši.