foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Dizni i drugari

 

Miki Maus, Paja Patak, Vlaja, Raja, Gaja, Šilja, Duško Dugouško, Popaj, sve su to junaci najpoznatijeg tvorca crtanih filmova Volta Diznija. Ovaj čovek nam je podario razne likove sa kojima se poistovećujemo, stvorio zabavni park Diznilend i koji nas uporno vraća u svet detinjstva i mašte.

Rodio se 5. decembra 1901. godine, bio je autor stripova, filmski animator, režiser i producent, tvorac modernog crtanog filma i dobitnik čak 29 Oskara. Proslavio se tako što je stvorio Mikija Mausa, a svetu su se dopale te divne šale koje su u sebi nosile mnogo poštenog i čovečnog. Volt Dizni je uzeo pomoćnike i počeo da stvara, nove ličnosti, nove velike filmove. Iz Diznijevig studija kasnije su izašli crtani filmovi poznati širom sveta - "Snežana i sedam patuljaka", "Pepeljuga", "Petar Pan", "Bambi", "Pinokio", "Alisa u zemlji čuda".

Njegovi filmovi su magični, maštoviti i bajkoviti, uče nas da treba biti hrabar, uporan, pravedan, odan i dobar prijatelj, te da dobro uvek pobeđuje. Iza sebe je ostavio besmrtne animirane junake koje krase prave vrednosti. Tako Mikija Mausa doživljamo kao hrabrog, vrednog, maštovitog, iskrenog i poštenog. Najviše voli da se druži sa Šiljom koji je stidljiv, malo nespretan, naivan i dobar. Diznijeva družina je sastavni deo odrastanja svakog deteta.

Zanimljiv podatak iz njegove biografije je da biološki nikada nije umro, tačnije kada mu je ustanovljen rak pluća Dizni je odlučio da ode u bolnicu i da mu uz pomoć hladnoće tečnog azota zamrznu sve životne sokove i zaustave rad srca. Njegova zamisao je bila da jednoga dana, kada nauka nadvlada rak i kada bude moguće oživljavanje zaleđenog tela, ponovo oživi. Dok se to ne dogodi, nama ostaje da sačuvamo sve lepe osobine koje poseduju, upravo, njegovi junaci.