foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Kako učiti lako

Učenje ne mora da bude teško – to je tvrdnja u kojoj se slažu stručnjaci. Dovoljno je samo malo discipline i posvećenosti, da bi se uz minimalan napor ostvarili što bolji rezultati. Na ovom putu, potrebno je da se prate samo tri koraka.

Pre svega, najvažnije je biti pažljiv na časovima i s razumevanjem slušati predavanja učitelja ili nastavnika. Mnogi će reći da se najveći deo gradiva uči na času i neće pogrešiti. Jedna od prednosti slušanja na časovima je i to što na licu mesta od učitelja možete tražiti da vam dodatno objasni nešto što vam nije jasno i na taj način sebi već na samom početku olakšati proces učenja.

Sledeći korak je ponavljanje gradiva naučenog na času. Važno je da se to uradi dok je ono još sveže u sećanju, a najbolje je da to bude istog dana. Već dok prvi put budete čitali lekciju kod kuće, mnoge stvari biće vam poznate sa predavanja, a one koje ste možda zaboravili, ili su vam promakle na predavanju, sada ćete moći da usvojite. Stručnjaci tvrde, a mnogi od nas to su iskusili i u praksi, da je učenje mnogo lakše i oduzima mnogo manje vremena onda kad je gradivo još uvek sveže u sećanju.

Na kraju, važno je da se naučeno gradivo s vremena na vreme obnovi. Kao što vožnju bicikla ili rolera niste mogli da savladate bez mnogo vežbe, tako i školsko gradivo ne možete da naučite s razumevanjem bez ponavljanja. Svaki put kada obnovite gradivo ono će vam postajati jasnije i mnogo bolje ćete ga razumevati, a kad dođe vreme za kontrolni ili odgovaranje, biće potrebno samo jedno kratko ponavljanje da budete u potpunosti spremni.

Osim što ovakav način učenja iziskuje manje vremena, kao i mnogo manje stresa od učenja više lekcija odjednom, treba imati na umu i da se podaci koje na ovaj način usvojte mnogo duže pamte.