foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Gde nam je vreme?

 

„Trljam, trljam sve se puši, perem glavu vrat i uši...“, reči su pesmice koju smo svi mi pevali, a koje se i danas rado sećamo. A kako rastemo tako su nam i svakodnevne obaveze kao što su kupanje, pranje zuba, učenje, bitnije i više pažnje im posvećujemo. A onda se u jednom trenutku pitamo u čemu nam je „prošao dan“? 

 

Pranje zuba ne traje ni 2 minuta, ali ako ih perete dva-tri puta dnevno, pa još ceo život, onda se to pretvara u sate, i na kraju potrošimo celih 53 dana. Baš kao što uzgred radimo i mnoge druge poslove, a koji nam zajedno troše dane i godine,  ali ipak nam te stvari čine život zanimljivijim.

 

Sve zanimljive priče zanimljive su baš zbog toga što u svom objašnjenju imaju i odeljak predviđen za našu maštu. Ni priča o svakodnevnici nije „tikva bez korena“, naprotiv. Na primer, tokom života na žvakanje žvake potrošimo oko 140 dana, dečaci na brijanje tokom života potroše 76 dana, a devojčice na lakiranje noktiju 13 dana. Ako vreme pretvorimo u brojeve koje se tokom 70 godina života potroše na razne poslove uglavnom dobijemo  približne vrednosti, kao na primer za vezivanje pertle  treba nam oko 20 sekundi, a ako ih vezujemo jednom dnevno, tokom života na to potrošimo 6 dana. Na kupanje koje traje 10 minuta, i to jednom dnevno, tokom života potrošimo 177 dana. Kada je tehnologija u pitanju, na to se danas potroši dosta vremena, a samo za uključivanje računara potrebno nam je 87 sekundi, a ako to radimo dva puta dnevno, potrošili smo 51 dan.

Ipak, ako bismo stalno gledali na sat i računali koliko smo sati i dana potrošili radeći sve ono što čini život, onda sve to ne bi imalo smisla. Nekih uobičajenih poslića ne možemo da se odreknemo, ma koliko satnice kojima se vreme meri izgledale besmisleno.