foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Klinci na točkovima

Mladi na rolerima, ručno pravljeni džampovi i rampe već godinema predstavljaju zaštitni znak platoa kod staklene Vojvođanske banke u centru Zrenjanina. Mnoge generacije su protutnjale ovim pločama koje, nekima, život znače, a svake godine se spontano priključuju novi klinci. I što je najbitnije, svako je dobrodošao.

Dragan (16), Marko (15) i Tihomir (14) iz Zrenjanina kažu da su trenutno stalna postavka roler ekipe sa platoa.

- Počeli smo da dolazimo pre dve godine, sasvim slučajno, svakoga je doveo drug ili brat, i eto, udružili smo se. Tada je bilo skroz drugo društvo, svi su uglavnom bili stariji od nas. Ali sada smo mi među starijima - priča Dragan, učenik drugog razreda srednje škole.

Skoro svake večeri, čim se završe obaveze vezane za školu kreće se pravac centar, uz punu "ratnu opremu", kako kažu ovi klinci na točkovima, a to su kaciga, štitnici za kolena i laktove, kao i zaštitne rukavice. Padovi su neizbežni pri uvežbavanju raznih skokova i okreta, pa im jedino preostaje da pokušaju da se koliko-toliko zaštite, jer povreda bi značila pauza, a to je za njih nešto nezamislivo.

Devojčice su retke u njihovoj družini, ali ih ima. I to su uglavnom sestre ili drugarice dečaka koji su već deo ekipe. Jedna od najboljih, prema njihovim rečima, je Nikolina (14), učenica osmog razreda.

- Ona ređe dolazi, jer ide i u muzičku školu, pa ima više obaveza od nas. Ali svaki put se obradujemo kada je vidimo i trudimo se da je što pre naučimo sve ono što je propustila - rekao je Tihomir, njen drugar iz razreda.

Marko je čuo od starijeg brata kako su ranije roleraši imali mnogo problema što se tiče mesta koje su odabrali za svoja okupljanja, ali oni su mlađima utabali tu stazu i ne postoje više negodovanja ljudi iz banke ili grada, na svu sreću, navikli su se, kako kaže uz osmeh.

- Ne znam kako bismo i gde bismo da nam nije platoa. Ovde imamo skoro savršene uslove: glatka površina, potrebni nagibi za zalet, pa eto, čak i koja rampa i džamp - kaže Tihomir i dodaje da svi zajedno sanjaju pravi skejt park.

Ipak, mnogo veća želja im je da uz pomoć toga što imaju nauče što više, pa tako ne gube vreme. Ubrzo nakon što se svi očekivani okupe žamor njihovih glasova zamenjuje buka koju proizvode udarci šina (metala koji drži točkove) o gelendere i ostale pomoćne sprave. Roler-klinci se polako povlače u svet ekstremnog sporta, ne primećujući nikoga oko sebe, za razliku od slučajnih prolaznika koji ne ostaju ravnodušni. Oni ili pokašavaju da što brže prođu taj deo, uz reči "zašto baš tu", ili sa oduševljenjem zastanu da bi uživali makar na momenat u spretnosti ovih mladih ljudi.