foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Pevanje u horu – sjajan hobi

Muzika bitno utiče na razvoj intelekta, kreativnosti, osećaja za lepo, a bavljenje muzikom može da pomogne i u sticanju radnih navika. Postoje razni načini uživanja u muzici, a jedan je i pevanje u horu koje je specifično jer nekoliko desetina glasova treba da zvuči jednako.

Horsko pevanje je značajno jer u njemu deca razvijaju sluh, uče da budu tolerantna, stvaraju osećaj zajedništva i imaju mogućnost da steknu nova prijateljstva. Sombor već petnaest godina, pod okriljem Somborskog pevačkog društva, neguje tradiciju dečijeg horskog pevanja. Do prošle godine to je bio hor „Vojislav Voja Ilić“ , a kako bi se još više približio duhu mladih, preimenovan je u Gradski dečiji hor „Šareni vokali“. Mnogi, sada već odrasli Somborci mogu da se pohvlei da su bili članovi ovog uspešnog društva, što dodatno govori o njegovom kvalitetu.

Ovaj hor posećuje skoro sva takmičenja i festivale posvećene dečijem pevanju u zemlji i u regionu, a jedno od poslednjih na kojima je učestvovao bio je festival dečijih horova „Raspjevane pahuljice“ u Mrkonjić Gradu u Bosni i Hercegovini, gde  su mladi Somborci proglašeni za najbolje osvojivši "Gran Pri".

- U Mrkonjić Gradu nam je bilo prelepo, upoznali smo nove drugare sa kojima smo pevali i družili se. Najlepše je bilo kada su proglasili da smo pobedili, ali je lep osećaj bio i sutradan, kada smo čuli naše pesme na radiju - kaže članica "Šarenih vokala" Ena Borovac.

"Šareni vokali" trebutno broje stalnih 45 članova uzrasta od sedam do dvanaest godina. Probe se održavaju svakog vikenda u Pevačkom društvu, a čak ni deci iz okolnih sela nije problem da budu redovna.

- Jedva čekam vikend da me mama vozi u Sombor na probu hora. Obožavam da pevam i nastupam, a i društvo mi je super - rekla je Nataša Vujaković, horistkinja iz Rančeva.

Svakom horu su uvek dobrodošli novi članovi željni pevanja i duženja. Tako, ako niste iz Sombora, sigurno i u vašem gradu postoji neka raspevana družina.