foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Mladi novinari iz Bača

 

Daroviti đaci viših razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Bača već godinama aktivno učestvuju u radu novinarske sekcije. Svakog ponedeljka oni se sastaju i, predvođeni nastavnikom srpskog jezika Radoslavom Babićem savlađuju veštinu pisanja vesti, izveštaja i drugih, složenijih novinarskih žanrova.

Tom prilikom, učenici planiraju i stavaraju sadržaje za njihovu polučasovnu autorsku emisiju pod nazivom “Zvono kao spas”, koja se svakog utorka u 17 i 30 časova emituje na talasima lokalnog radija u Baču. Pomenuta emisija nedavno je proslavila svoj sedmi rođendan, a prilozi o aktuelnostima u školi i lokalnoj sredini, naišli su na pozitivne reakcije i starijih slušalaca.

Uz osnovne elemente novinarskog rada, mladi novinari saznaju i brojne zanimljivosti o svakodnevnim izazovima ove zanimljive profesije. Mnogi od njih sada prvi put slušaju o tome kako doći do informacije, na koji način se može zaštititi izvor i kolika je odgovornost za novinara za vest koju objave u nekom mediju.

Poslednjih dana, đaci iz Bača sve više razgovaraju o školskom biltenu, svojevrsnim novinama OŠ "Vuk Karadžić", čiji se početak izlaženja očekuje u drugom polugodište tekuće školske godine. Na taj način, grupa od desetak kreativnih učenika dobiće priliku da istovremeno doživi iskustvo rada u dva različita medija.