foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Strip – između umetnosti i zabave

Dilan Dog, Alan Ford, Betmen, Korto Malteze, Zagor – ovi junaci postali su poznati širom sveta zahvaljujući jednoj vrsti popularne umetnosti. Naravno, reč je o stripu. Od pre više od sto godina, kada je nastao, strip je postao omiljena zanimacija miliona ljudi, a tako je i danas. Čak i oni koji nisu ljubitelji knjiga kažu da su uz stripove i oni slobodno vreme počeli da provode – čitajući.

Strip je, jednostavno rečeno, jedna priča, prikazana nizom povezanih slika, odnosno crteža. Iako se nekima čini da je crtanje i pisanje stripova jednostavno, ako malo bolje pogledate jednu od ovih sličica, uvidećete da to i nije tako lak zadatak. Svaka od sličica u stripu zauzima malo prostora na papiru, ali uz to je na njoj potrebno predstaviti mnogo detalja. Zato se za rad na stripovima odlučuju samo najbolji crtači.

Jedan od takvih bio je i švajcarski umetnik Rudolf Tofer, koji je u 19. veku crtao nizove sličica i u njihovom donjem delu pisao dijaloge likova i komentare. Iako njegovi stripovi nisu imali oblačiće po kojima su današnji stripovi prepoznatljivi, Tofer se smatra začetnikom ove umetnosti. Kasnije je sve više ljudi uvidelo zabavni i umetnički značaj stripa, pa je rasla i njegova popularnost širom sveta. Ipak, u različitim delovima planete razvili su se drugačiji stilovi crtanja. Najkarakterističniji su japanski stripovi koji se nazivaju manga i iz kojih se razvila i čitava jedna moderna japanska kultura.

Kod nas, ali i u celom svetu ipak su najpopularniji američki stripovi koji najčešće opisuju nekog superjunaka i njegovu borbu protiv kriminala. Tako su Spajdermen, Betmen i Supermen, nakon stripa postali glavni junaci i u brojnim crtanim i igranim filmovima i serijama. naravno, ništa manje popularni su i humoristični stripovi, poput Alana Forda, Tintina ili Iznoguda.

Oni koji čitaju stripove složiće se da je strip jedinstvena vrsta umetnosti koja može da vas odlično zabavi i uvuče u neke magične svetove. A oni koji do sada nisu imali prilike da se susretnu sa ovim oblikom umetnosti, uvek mogu da se sa nekim strip junakom upuste u novu pustolovinu.