foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Grafiti - umetnost ili?

Šetajuci gradom, sigurno ste barem jednom videli ispisane i iscrtane zidove. Poruke i crteži koji se nalaze na njima nazivaju se grafiti. Grafiti su vrsta umetnosti i predstavljaju slanje poruke na javnim površinama, u pisanoj ili likovnoj formi.

Istorija grafita počela je krajem šezdesetih godina u Americi, kada je crtač po imenu Julio počeo da piše svoje ime po vozovima. Crtači grafita su neprekidno dolazili u sukob sa zakonom, jer njihova dela nisu smatrana umetnošcu, vec narušavanjem izgleda grada. Često su bili hapšeni i plaćali velike novčane kazne, a neki od njih su završavali i u zatvoru.

Danas grafiti predstavljaju uličnu umetnost, a mogu da se videi i u muzejima i galerijama, a u Beču je 1996. godine osnovan Institut za grafite. Najpoznatiji grafiti umetnik današnjice je britanac Benksi, koji uspešno krije svoj identitet, te niko ne zna ko se krije iza kapuljače, ali zato svi prepoznaju njegove radove.

Ipak, nije svaki grafit umetnost, pogotovo kada su to besmislene žvrljotine i vulgarne, ružne reči. Takođe je i zabranjeno pisanje na većini fasada kuća u svakom gradu, pa zato budući umetnici grafita moraju da paze i da, pre svega, pronađu mesto na kojem će smeti da ostave svoje delo.