foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Ko još čita stripove?

Zamislimo da u celom svetu, na samo jedan dan, nestane struja... Bio bi to dan bez avionskih letova, bez ulične rasvete, bez fenova za kosu i šporeta na struju, ali pre svega bio bi to dan bez  televizije, interneta, kompjuterskih i video igrica. Ostale bi nam samo knjige i - stripovi.

Knjige su donekle još i obavezne, bar kao lektira u školama, ali stripovi... Ko danas još čita stripove? Skoro niko. A nekada se sa nestrpljenjem čekalo na izlazak novog broja omiljenog stripa, a zatim se sa uživanjem čitalo o avanturama omiljenih junaka.

Mlađa publika obožavala je inteligentnog psa Snupija i njegovog vernog prijatelja, žutu ptičicu Vudstoka. Snupi i njegovi drugari stalno su smišljali nove načine kako da nasmeju svoje čitaoce. Među najpoznatijim junacima stripa je i najlenja mačka na svetu - poznati Garfild. Ovaj neobičan mačaki mrzi ponedeljke, dijetu i paukove i ne pokazuje nikakvo interesovanje za lov na miševe, ali je zato energičan i brz kada se radi o lazanjama.

Nešto stariji čitaoci imali su svoje junake. „Brži od ispaljenog metka, jači od lokomotive, u stanju da preskoči najviše zgrade i leti kao ptica“, Supermen je svojim moćima budio osećaj oduševljenja, dok se sa melanholičnim i ciničnim mornarom Kortom Maltezeom moglo plovili Karipskim i drugim južnim morima i Amazonom se spuštati u srce južnoameričke džungle.

Pa,hajde sada... zamislimo da je nestalo struje, hajde da na nekoliko sati zaboravimo na televizijski program i kompjuterske igrice i listajući stranice nekog stripa pustimo mašti na volju.