foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Deca koja su promenila svet

 „Cveće je ukras bašte, leptir je ukras cveta, a deca puna mašte – deca su ukras sveta!“ Ovi stihovi našeg poznatog pesnika ljubivoja Ršumovića najbolje govore koliko su deca važna.  Ipak, osim što su ukras sveta, postoje i deca koja su ga zaista promenila.

Volfgang Amadeus Mocart

Sigurno ste već čuli ovo ime. Bez obzira da li ste neku njegovu kompoziciju slušali na časovima muzičkog ili prosto obožavate one ukusne čokoladne kuglice koje nose njegovo ime, mora da ste se barem nekad zapitali ko je bio Mocart. Rođen je u Austriji i već  kao vrlo malog dečaka počeli su da ga nazivaju muzičkim genijem. I to ne bez razloga. Uporedo sa slovima Mocart je naučio note i već sa četiri godine svirao je violinu i komponovao. Prvi javni nastup ovaj dečak imao je sa samo pet godina, a kao šestogodišnjak putovao je Evropom i svirao za kraljeve, kraljice i najpoznatije ljude tog vremena. Kada je imao 11 godina Mocart je komponovao prvu operu i do danas ostao upamćen kao jedan od najboljih svetskih komozitora i, naravno, kao čudo od deteta.

Akrit Jasval

Ovaj dečak iz Indije zaprepastio je svet inteligencijom i znanjem iz oblasti medicine. Već sa pet godina zainteresovao se za nauku i anatomiju, a uskoro je počeo da provodi vreme u lokalnoj bolnici posmatrajući razne operacije. Inspirisan onim što je video pročitao je mnogo knjiga u vezi sa medicinom i sa 11 godina Akrit je primljen na fakultet i tako postao najmlađi student u Indiji. On sada ima 18 godina i još uvek izučava medicinu. Mnogi svetski poznati naučnici kažu da će upravo ovaj dečak pronaći rešenje za neke od najvećih medicinskih misterija i na taj način promeniti živote milionima ljudi.

Nensi Ji Fan

Nensi se iz Japana sa porodicom preselila u Ameriku kada je imala sedam godina. Tada nije znala ni reč engleskog jezika, ali je bila odlučna da ga savlada. Čitala je knjige na engleskom i nije prošlo mnogo kada je i sama napisala jednu. Imala je samo 11 godina kada je objavljen njen prvi roman. Njena knjiga postala je jedna od najprodavanijih romana za decu, a Nensi je poručila: “Svoj deci na svetu želim da kažem da jure svoje snove. Zaista ništa nije nemoguće!“

I zaista „nema sveta, ni planete gde ne može stići dete“. Zato se zapitajte, kako baš vi možete promeniti svet? Ne morate pisati knjige, komponovati, ni biti najbolji u razredu. Svaki put kada sa drugom podelite užinu, kada mlađoj sestri pomognete oko domaćeg zadatka, svaki put kada nekome pomognete znajte da je nečiji svet zbog vas postao bolji i da i vi možete da stanete rame uz rame sa decom koja su promenila svet.