foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Sto Zemlji, jedno Sunce

Znate li da je Sunce počelo da sija još pre pet milijardi godina i da nas još od tada svaki dan greje bez odmora?! Sunce je zvezda koja se nalazi u svemiru i udaljena je od Zemlje baš onoliko koliko treba. Jer kada bi nam se Sunce približilo, bilo bi nam jako toplo, a kada bi bilo dalje od nas, onda bi se smrzli od hladnoće.

Sve zvezde u svemiru su okrugle, iako ih mi često crtamo drugačije, zato što u našoj mašti, zvezde imaju krake. Sunce je srednja zvezda, zato što postoje zvezde koje su veće od njega, ali i one koje su manje, kao što je naprimer naša planeta. Čak bi 100 zemaljskih kugli moglo da stane u jedno Sunce, a opet je zvezda Aldebaran  veća od njega 39 puta, ali ni to nije najveća zvezda u svemiru. 

Crne tačkice na njemu su Sunčeve pege, i svaka ta pega velika je kao naša Zemlja. Pege su malo hladnije i zbog toga su crne boje, a ne žute i one su žive, pa se stalno pojavljuju i nestaju.

Ni Sunce nije uvek postojalo. Ono je nastalo spajanjem prašine i gasova od kojih su nastale manje grudve. Kasnije, kada su se one spojile nastala je velika grudva koja se cela zapalila i počela je da gori i sija. Tu grudvu mi danas zovemo Sunce i na njegovoj površini temperatura je velika, čak 5505 stepeni, a mi ljudi teško podnosimo toplotu i od 40 stepeni.

Sunce se nalazi u srednjim godinama svoga života, nije više ni mlado, ali nije ni staro. Neki naučnici koji su istraživali zvezde, kažu da one mogu da žive 10 milijardi godina, tako da će Sunce da nas greje još ovoliko pre nego što nestane.