foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Dečak koji je prorekao budućnost

Image and video hosting by TinyPic

Dvanaestogodišnji Edgar Kodling, napisao je 1913. školski sastav o tome kako zamišlja život na zemlji 2000. godine. To uopšte ne bi bilo neobično da ovaj mladi Englez nije zaista i prorekao mnogo toga što se danas dešava. Između ostalog, on je tvrdio da će automobili preplaviti gradove, te da će bicikli, koji su u to vreme bili vrlo skupi, biti dostupni svima. Čak će i vožnja avionom biti obična stvar – pisao je Edgar u sastavu koji je sasvim slučajno pronađen u arhivi njegove škole.

Edgar nije bio najbolji učenik u razredu, niti je iskazivao proročke sposobnosti. On je jednostavno prema sopstvenom osećaju dao kratak opis slike budućnosti. Shodno razvoju saobraćaja, dečak je predvideo i veliki razvoj turizma. Smatrao je i da će novine, koje su tada čitali samo visoko obrazovani ljudi, postati takođe „obična stvar“ i da će biti jeftine i dostupne svima. Napisao je da će veliki gradovi imati više dnevnih listova i da će njihovi tiraži biti mnogo veći nego pre skoro sto godina, kada je pisao sastav. Nije mnogo pogrešio ni kada je reč o razvoju tehnologije, jer je naslutio čak i razvoj računara. Pogrešio je samo u jednoj stvari: napisao je da žene nikada neće imati pravo glasa.   

"Žene bi možda u budućnosti mogle da se izbore za pravo glasa, ali ja mislim da se tako nešto, ipak, nikada neće dogoditi“, napisao je Edgar.

Priča o školskom sastavu Edgara Kodlinga vrlo brzo je obišla svet. Dok ga neki smatraju prorokom, drugi su mišljenja da je dečiji um, iako bez životnog iskustva, i te kako  sposoban da nasluti budućnost. Bilo kako bilo, činjenica je da je pogodio mnogo toga, i upravo zato nastavnici i učitelji ne bi trebalo olako da bacaju stare vežbanke. Možda je baš u nekoj od zapisana naša budućnost.