foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Um caruje, snaga klade valja

Verovatno ne postoji nijedno dete na celom svetu koje nije gledalo Diznijev crtani film "Herkul" ili igralo video-igricu istog naziva. Ali, da li se iko zapitao ko je zaista bio Herkul?

Herkul je jedan od najpoznatijih likova grčke mitologije, koji je vremenom postao i najpoznatiji grčki junak - simbol snage i hrabrosti. Prema predanju, bio je sin vrhovnog boga Zevsa i Alkmene, koja je smatrana najlepšom ženom tog doba.

Svi bogovi antičke Grčke su voleli Herkula, osim Zevsove žene Here koja je bila boginja braka. Sluge su jednog dana, dok je Hera spavala, prinele malog Herkula kako bi ga ona podojila, ali je on toliko snažno povukao mleko da se Hera probudila, mleko se prosulo i  tako je nastala kosmička pojava "Mlečni put". Okusivši mleko, Herkul je dobio božansku snagu.

Herkul je vladao i mnogim znanjima, iz filozofije, književnosti i astronomije. Mudraci su jednog dana prorekli da je upravo Herkul naslednik Persejevog kraljevstva (i Persej je bio Zevsov sin). Kada je čula za to, ljubomorna Hera je odlučila da učini sve kako bi kralj postao njegov plašljivi, ali isto tako i nemilosrdni rođak Euristej. Planirajući Herkulovu smrt, Euristej je rešio da mu zada 12 nerešivih zadataka od kojih su najteži bili da dovede Hadovog troglavog psa Kerbera, čuvara Pakla i da ubije Nemejskog lava. Neustrašivi junak Herkul je, odeven u neprobojnu kožu, naoružan lukom i strelom, i uz svog vernog pratioca - letećeg konja Pegaza, uspeo da ispuni svih 12 zadataka i tako postane najveći heroj Grčke. Ponosni bogovi, pozvali su Herkula da živi sa njima na Olimpu, a Hera mu je dopustila da se oženi njenom ćerkom Hebom, boginjom mladosti koja je nosila pehar svih bogova sa Olimpa.

Mit o Herkulu se i danas pripoveda, a njegovo ime predstavlja čoveka divovske snage i božanske mudrosti. Svoju snagu koristio je ne samo da bi stekao slavu, već i da bi učinio čovečanstvo boljim. Junak sa vrlinama i manama običnog čoveka, uspeo je da pobedi zlo i stekne ono za čim su svi njegovi neprijatelji čeznuli - večni život.