foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Folklor - igra, druženje, putovanja

folklor

Folklor skuplja staru narodnu muziku muziku, igre i običaje iz svih krajeva neke države. Folklorna društva, ili kako se drugačije još zovu, Kulturno umetnička društva (KUD), trude se da i danas očuvaju običaje, odeću (nošnju), kulturu i igre naših predaka.

Svako koga zanima ples, muzika, pevanje i druženje može da postane član jednog Kulturnog umetničkog društva. Najbitnija stvar u folkloru je način na koji se izvodi koreografija, odnosno igra folkloraša. Kolo i svi ostali pokreti u igri, razlikuju se u zavisnosti od toga odakle potiče koreografija, pa tako imamo igre „ Kosovska balada“, „Vranje“, „Igre iz Pirota“ ,“Banat“ i još mnoge druge.

Kada se dobro uvežba neka koreografija ceo ansambl, u koji pored igrača spadaju i muzičari i pevači, nastupa pred publikom. Dok igrači igraju obučeni u narodnu nošnju - veoma raskošnu odeću sa puno detalja, koja se nosila vekovima unazad, iza njih svira narodni orkestar. Najčešći instrumenti u jednom narodnom orkestru su violina, flauta, gitara, frula, klarinet i svi oni instrumenti koji mogu da dočaraju kakva se muzika nekad slušala.

Folklorna društva nastupaju po celoj državi, a vrlo često putuju i van nje. U Evropi se nekoliko puta godišnje održavaju međunarodni festivali folklora, na kojima učestvuju KUD-ovi iz cele Evrope. To omogoćava svim članovima folklora da često putuju u različite zemlje i igraju pred publikom, koja prvi put ima priliku da upozna običaje jedne male države, kao što je Srbija. Na tim putovanjima, koja se nazivaju turneje, oni upoznaju druge države, njihov folklor i ljude koji žive tamo. 

Kada se sve sabere folklor nije samo igranje, pevanje i sviranje u orkestru. Kulturno umetničko društvo su i  putovanja koja se ne zaboravljaju, prijateljstva koja ostaju za ceo život, velike ljubavi, simpatije i najvažnije od svega – životno iskustvo i najdraže uspomene.