foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Priča o indijanskim simbolima

 
 
Možda ni jedan drugi narod nema tako bogatu i punu priča kulturu kao što je imaju davni starosedeoci Amerike, Indijanci. Oni imaju istoriju bogatu borbama, razdorima i pobedama. Mnogi oblici  našeg sadašnjeg života, prilagođeni su iz stare indijanske kulture koja se koristila vekovima pre. Pa čak i mnogi simboli koje danas koritstimo su potekli od Indijanaca.
Totem lutka, lula mira i mokasine su samo neki od primera, ali svaki od ovih simbola je zapravo sastavni deo šire slike, koja plete mrežu indijanskog života. Počevši  od domaćih biljaka i životinja pa do načina stanovanja, postalo je deo kulture indijanskog života. Životinje su poštovane kao duhovi, pa i pored toga što su ih lovili i ubijali, njihova koža i krzno se koristila za oblačenje i bubnjeve, njihovo meso nikada nije bilo uzaludno iskorišćeno, a njihovi duhovi su živeli u mislima plemena. Biljke su se obrađivale i brale, pa koristile za različite stvari, a jedna od njih je bila boja za ćebad. Kiša i sunce su se smatrali bogovima, koji su davali znake Indijancima kada se menja godišnje doba.
 
Iako je postojalo mnogo simbola koje su Indijanci koristili, totem lutke su zauzimale sastavni deo u indijanskoj kulturi. Indijanci su verovali da je svakoj osobi dodeljen duh određene životinje, i da su se njihove duše prenosile u te  životinje nakon smrti. Totem lutke su predstavljale velike, visoke drvene duboreze raznih životinja, svaki predstavljajući člana porodice koji je preminuo. Pored totem lutki, svi smo bar jednom videli ili čuli za hvatače snova, međutim samo malo ljudi zna njihov pravi značaj. Priča o hvatačima snova se zasniva na starim pričama Lakota plemena. Oni simbolizuju čuvanje dobrih stvari u životu, dok su rupe na hvataču tu da pročišćavaju loše misli i osećanja. Dimni signali su još jedan od interesantnih aspekata  indijanske kulture. Oni su korišćeni da bi se komuniciralo sa drugima koji se nalaze na velikoj udaljenosti, i predstavljali su još jedan od simbola ponosnog nasleđa Indijanaca i njihove kulture.