foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Deda Mraz i njegovi stvaraoci

 
 

Ho, ho, ho, reči su čuvenog starca u crvenom, koji je simbol zimskih radosti i praznika i jedna od najpoznatijih ličnosti na svetu. Nove godine nema bez Deda Mraza. Deda Mraz je izmišljeni lik koji donosi deci poklone na Badnje veče, Božic ili na dan Svetog Nikole ili za Novu godinu.

Sveti Nikola je jedna od inspiracija za Deda Mraza. Najčuveniji je po poklonima za sirotinju, a naročito davanjem zlatnika siromašnim kćerkama pobožnog hrišcanina da ne bi postale robinje, koje je ubacio kroz njihov prozor. Tokom vekova, priča se menjala, tako da je u jednoj verziji Nikola ubacio vreću sa zlatnicima kroz dimnjak, koji su upali u čarape koje su se sušile.

U mašti sve dece sveta, pa i odraslih koji su mladi u srcu, Deda Mraz je dobroćudni dedica, duge sede brade, s naočarima na vrhu nosa, povećeg okruglog stomaka, uvek veseo, obučen u crvene haljine opšivene belim krznom. Sa torbom punom poklona on leti preko krovova kuća u saonicama koje vuku irvasi. Najpoznatiji irvas zove se Rudolf Crveni Nosić koji svojim svetlećim nosem osvetljava put u mrkloj noći. Leti od kuće do kuće po celoj zemaljskoj kugli i ispunjava želje iz dečijih pisama.
 
Deda Mraz obično čeka da svi zaspu, a zatim ulazi kroz odžak i deci spušta poklone u čarape, čizme ili ispod okićene jelke. Dom Deda Mraza nalazi se u severnom polarnom krugu, u Laponiji, finskoj provinciji, gde živi sa svojom ženom, Bakom Mraz. Cele godine, zajedno sa patuljcima i vilenjacima pravi poklone. Deca mu svake godine pišu pisma u kojima opisuju kako su bila dobra i šta bi želela na poklon, pa on tako precizno zna kom detetu šta da donese. Ali zašto on baš tako izgleda?

Lik Deda Mraza godinama je prepravljan i preoblikovan. Danas je on velika krupna osoba. Umetnik koji je dao izgled modernom Deda Mrazu jeste američki karikaturista Tomas Nast. Priča vezana za Deda Mrazovu postojbinu na Severnom polu takođe je doprinos ovog umetnika. Knjiga za decu Limana Franka Bauma "Život i avanture Deda Mraza" pomogla je da Deda Mraz postane omiljena ličnost novogodišnjih i božicnih praznika.