foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

5* - 5 sa zvezdicom

Koje životinje svetle u mraku?

Neke od životinja koje svetle u mraku žive u našoj okolini. Nama je najpoznatiji svitac. Međutim, postoje i neke manje znane vrste ovih neobičnih živuljki. Predstavićemo vam nekoliko.

Iglozub

Ovo biće živi u dubinama okeana. Luči svetlost i na taj način privlači manje ribe kojima se hrani. Noću se može pronaći na manjim dubinama, a danju bliže dnu. On se kreće za hranom, odnosno manjim ribama.

Vampirska lignja 

Kada je u opasnosti, ne ispušta tintu kao druge lignje, već lepljiv oblak svetćih čestica. Živi u mračnim morskim dubinama gde nema kiseonika. 

Zmaj-riba

Koristi svoje biološko svetlo kako bi uhvatila plen. Ona to svetlo može da pali i gasi. I mužjaci i ženke imaju organe za proizvodnju svetlosti, ženke imaju osvetljeni vrh koji koriste da privuku plen.

Morski đavo

Živi na dubinama većim od 400 metara. I on koristi svetlo kako bi uhvatio hranu. Na vrhu njegovog peraja nalaze se bakterije koje stvaraju svetlost.

Ajkulica modlica

Površina njenog tela je crna, dok je donja strana pokrivena ćelijama koje emituju svetlost zelenkastog odsaja. Ta svetlost joj omogućava da prođe neprimetno, jer zamagljuje obrise njenog tela.